Gjesteblogg – Erlend testet Hololens


Jeg heter Erlend Westbye og er Microsoft Student Partner lead for HiOA. Jeg er primært web og Python utvikler, men brenner for mye forskjellig innenfor teknologi. Når det kommer til MicrosoftHololens_Erlend teknologi har jeg i det siste hatt en økt interesse for Azure, fordi plattformen tilbyr så mange gode løsninger for nettopp webutviklere. En annen ting jeg har holdt på med i det siste er APIene fra https://www.projectoxford.ai/ som er sinnsykt kule og som jeg håper jeg kan dra mye nytte av fremover. Jeg er også en av de få i Norge som har fått teste Hololens, og dette er en opplevelse jeg kommer til å ta for meg mer i denne teksten.

 

Hololens:

I slutten av juli var jeg så heldig å få reise til Seattle, jeg var blant mye annet i Microsoft building 92 og testet Hololens. Demoen var veldig spennende, og jeg føler meg heldig som del av noen av de første i verden som tester ut denne nye teknologien.

Demoen startet med å vise en basic app, en liten rc bil som kjørte dit du så. Etter denne demoen fikk vi sette i gang å bygge vår egen applikasjon. “Egen” er litt å ta i da det var ett klipp og lim prosjekt, men hver eneste kodesnutt ble forklart nøye etterhvert som vi limte. Vi endte med å sitte igjen med mye info om hvordan de grunnleggende funksjonene fungerte.

 

Kan du Unity, kan du Hololens

I demoen brukte vi Unity til å lage elementene våre. Alt her fungerer som man er vant med fra spillutvikling i Unity. Jeg er selv ikke alt for kjent med spillutvikling, men jeg ble paret opp med en spillutvikler som forklarte hvordan det fungerte under veis. For meg så ikke utviklingsprosessen for Hololens noe særlig mer avansert ut en et basic 3D mobilspill. Og jeg tror at den lave inngangsterskelen kommer til å være en stor fordel for Hololens. Jeg har snakket litt om vanskelighetsgraden med mange av de som var der å testet med meg. Alle sa de følte at terskelen for å utvikle for Hololens virker veldig lav.

 

Bildet ser levende ut

Det første jeg tenkte på da jeg hørte om Hololens, var hologrammene vi ser i Star Wars filmene. Jeg så for meg ett tilnærmet transparangt monocromatisk bilde. Jeg ble derfor veldig overrasket over at objektene som blir vist i Hololens ser like bra ut som i demoene Microsoft har hatt den siste tiden. Fargene er vibrante og det er ikke noe tegn til gjennomsiktighet.

 

Surround lyd

“Surround lyd” er vel en litt dårlig måte å beskrive det på, men en av stegene i demoen var å låse en lyd til posisjonen til objektet vi hadde laget. Dette ga en veldig kul effekt hvor man kan høre hvor noe er plassert i rommet. Hololens er jo ett augmented reality headset, og dette blir virkelig forsterket med lyden. Akkurat slik som du kan høre at en bil kjører bak deg i den virkelige verden, kunne man høre hvor den lille rc bilen jeg nevnete i starten er var i rommet. Hodetelefonene i Hololens er som to små høytalere veldig nære øret ditt. Derfor blokkerer de ikke annen lyd og forsterker følelsen av augmented reality https://www.youtube.com/watch?v=fSSLQf95-Nc (virtual 3d demo)

 

Cortana everywhere!

Nå er de fleste vant til å snakke med devicene sine, og Hololens er ikke noe unntak. En av stegene i demoen var å endre default strengen “reset world” til noe nytt. Alt vi trengte å gjøre var å bytte ut tekstrengen til noe annet i koden, i vårt tilfelle “show me the money”, som er en ganske lang og komplisert tekstreng håndterte den uten problemer. Dette er utrolig kult og jeg klarer ikke å begynne å tenke på hvor vanskelig dette hadde vært å lage på egenhånd. Her er en intro til hvordan Cortana og speech sdk kan brukes i dine egne apps http://www.microsoftvirtualacademy.com/training-courses/universal-windows-app-development-with-cortana-and-the-speech-sdk

 

Hardware

Jeg regner med at det vi testet var en eller annen form for engineering sample, men enheten virker veldig solid og jeg satt igjen med et inntrykk av at dette er et kvalitetsprodukt. Hololens er kledd i samme type gummi som Microsoft band og all justering funket fint. Det var veldig enkelt og greit å se gjennom visiret, noe som jeg syntes var overraskende med tanke på at det er så mange lag med plast man ser gjennom. Jeg bruker briller til vanlig, og hvis jeg virkelig ville kunne jeg nok hatt dem på under, men det var ikke noe særlig behagelig. Hololens er en litt klossete enhet for øyeblikket og jeg ser ikke for meg at den er spesielt behagelig å på i noe særlig mer enn 20 minutter.

 

Elefanten i rommet; Field of view

Jeg tror ikke Microsoft gjorde seg selv noen tjenester ved å ha promomateriale som dette:

clip_image002

Fordi det er ikke det man ser. Det man ser er en ralativt liten boks. Noe som i utgangspunktet ikke trengte å være noe negativt i og med at teknologien rett og slett er helt utrolig. Jeg vet at mange som ikke har lest så mye om Hololens, men sett f.eks E3 demoen som vil bli skuffet. https://www.youtube.com/watch?v=xgakdcEzVwg

clip_image004

Noe vi la merke til er at denne boksen så ut til å variere litt i størelse etter hvor nøyaktig avstanden mellom pupillene dine ble målt som var en del av kalibreringen. Jeg så at boksen varierte veldig i størelse med bare èn millimeter justering på pupillavstanden.

 

Alt i alt

Jeg er veldig imponert, og klarer ikke engang begynne å tenke på hvordan de fant på og utviklet dette produktet. Det er veldig unikt, og jeg tror at dette definitivt er starten på slutten for tradisjonelle pc skjermer. Jeg skulle gjerne testet en full dag med en virtuell pc skjerm som flyter i løse luften. Jeg gleder meg veldig til å se prisen, og hva slags use cases folk kan utnytte denne typen teknologi. Det var øyeblikk i demoen jeg virkelig var målløs, og jeg gikk ut av lokalet med en følelse av å leve i fremtiden. Gleder meg til å prøve igjen!

Comments (0)

Skip to main content