Et glimt av fremtiden


- Av Henning Mosand Stephansen

Datoen var 29. april 2015 og Microsoft hadde nettopp avsluttet den første av to keynotes på Build med en fremragende demonstrasjon av sin nye oppfinnelse, HoloLens. Alle i salen ventet spent på at Alex Kipman skulle annonsere at hver en av oss skulle få lov til å dra hjem med en enhet hver. Oppbyggingen var sterk, og spenningen økte for hvert ord som ble sagt, og videoen de viste mot slutten underbygget tanken vi alle satt med. Så kom antiklimakset: ingen skulle dra hjem med hver sin HoloLens, men Microsoft hadde bragt 100 enheter for at utviklere og presse skulle kunne teste denne nye holografiske opplevelsen vi hadde hørt og sett siden den for første gang ble vist fram i Januar samme år.

Hei, mitt navn er Henning Mosand Stephansen, jeg er en fulltids mobil- og web-utvikler hos Shortcut AS og dette er min første opplevelse med HoloLens:

For å teste HoloLens måtte vi melde interesse og velge én av tre type demoer: One-on-One, der man i 30 minutter kunne personlig teste HoloLens. Den andre var en gruppedemo hvor teknologien ble presentert og man fikk kun en passiv opplevelse slik jeg forstod det. Den siste var HoloLens Academy hvor man i fire og en halv time fikk opplæring i å utvikle for HoloLens ved bruk av Unity.

Jeg meldte meg opp så raskt som mulig til en One-on-One demo, men fikk straks beskjed om at jeg var satt på en venteliste. På kvelden samme dag fikk jeg en e-post fra Microsoft om at jeg hadde fått oppsatt tid til å teste HoloLens. Oppsatt tid var 30 minutter fra jeg leste e-posten, og måtte haste meg ned til et hotell som lå rett ved konferansesenteret.

Ved ankomst på hotellet stod det allerede en gruppe med mennesker som ventet på det samme som meg. Etter litt venting ble vi ført inn i en heis og opp til en etasje dedikert kun for testing av HoloLens. Senere fikk jeg vite at det var flere slike etasjer.

Plassert rundt om i etasjen var mange sikkerhetsvakter og Microsoft personale, og man fikk raskt en sensasjon at vi var en av de få i verden som skulle få se noe topphemmelig. Dette føltes litt merkelig da Microsoft ved to anledninger har vist frem HoloLens, så det var ikke noe nytt å se med tanke på enheten i seg selv, men ingen vet hvilke komponenter HoloLens består av, og er inntil videre en bedriftshemmelighet.

Før vi kunne få lov å gjøre noe som helst måtte vi levere fra oss alt av elektroniske enheter og dingser inn i hvert sitt skap. Deretter ble avstanden mellom pupillene våre målt, som jeg antar er for å kunne kalibrere HoloLens til å forstå nøyaktig hvor en ser.

Jeg ble så introdusert til min personlige instruktør og ført inn i et hotellrom, der jeg ble forklart hva som skulle foregå, og jeg fikk en HoloLens plassert på hodet. Mitt første inntrykk av selve enheten er at den ser veldig produksjonsklar ut; veldig pen, velutformet og lett å ha på hodet. HoloLens er utformet for å passe til enhver ved at man kan stramme inn og løsne enheten for å få den til å sitte på hodet. Selve brilledelen kan også justeres opp, ned og ut og inn, som var en stor lettelse for de med briller. Bra tenkt, og godt utført!

Den appen jeg fikk teste under min demo var HoloStudio, Microsoft sitt eget holografiske 3D studio. De viste dette allerede i Januar der en kan ta 3D-objekter og manipulere de som man selv vil.

Det første som slår meg etter å få på meg HoloLens og justert enheten er at selve synsfeltet er ganske lite i forhold til hva jeg kan se rundt meg. Du ser et lite vindu i midten av synsfeltet ditt der hologrammene dukker opp. Det er mange som reagerte på dette, og særlig de fra pressen som hadde testet enheten i Januar der synsfeltet var større.

Det håper jeg blir forbedret til lansering slik at man kan bli mer oppslukt i denne nye hologramverdenen. Det positive derimot er at det ikke føles ut som en skjerm, det er helt gjennomsiktig, og alle hologrammene er plassert rundt i rommet rundt deg som om de skulle være fysiske objekter.

HoloStudio var en ganske kul app, der jeg måtte ta i bruk de tre måtene for input: "Gaze", "AirTap" og "Voice". Alt dette virket veldig naturlig, og ingenting av det føltes merkelig eller påtrengt. HoloLens hadde et par problemer med å forstå meg på enkelte ord, men det er nok bare den nervøse og norske uttalelsen min der og da som forårsaket dette.

Det jeg fikk gjøre var å plassere og feste 3D-modeller "fysisk" i hotellrommet. Dette var kun mulig etter man scannet rommet, som i seg selv var en opplevelse og lignet veldig på alt man har sett i sci-fi-filmer.

HoloStudio var prekonfiguert med tre 3D-modeller. Det første objektet var en slags ramme som noen under Build hadde laget. Den andre modellen var en slags underhavs-øy med fisker og mennesker som svømte. Det siste modellen var en X-Wing Fighter fra Star Wars.

På to av de tre modellene jeg fikk leke med fikk jeg også muligheten til å redigere og manipulere. Det var overraskende enkelt å justere på 3D-modellene, kopiere enkelte deler, rotere, endre farge og plassering. På X-Wing Fighter-en endret jeg farge på vingene og så eksportere 3D-modellen til skyen. Etter demoen fikk jeg se 3D-modellen jeg hadde redigert, på en Surface Pro 3. Imponerende.

Alt i alt er jeg veldig positivt overrasket over HoloLens: alt føltes veldig naturlig med "Gaze", "AirTap" og "Voice". Kvaliteten på enheten var bra, og det så ut som ekte hologrammer som var en del av den fysiske verdenen.

HoloLens og andre enheter som den vil spille en rolle i fremtiden om det være underholdning, utdanning eller industri. Det eneste som trekker ned opplevelsen på dette tidspunktet er at det er en litt liten innsynsvinkel, som bremser litt av opplevelsen, men jeg håper dette blir forbedret til lansering.

Følg gjerne Henning og still spørsmål i samme slengen på hans Twitter.

Comments (0)

Skip to main content