Fra student til Microsoftansatt


Det norske DX-teamet går gjennom en endring. Både flyttet Petri Wilhelmsen til Redmond for å jobbe ved hovedkontoret vårt, og i tillegg utvider vi teamet og gjør oss klare for vårt neste år som begynner 1.juli. Vi har i den anledning vært så heldige å få to fantastisk dyktige nye tekniske evangelister inn i teamet vårt, og den ene er Anders Gill.

Vi har i grunn kjent til Anders i flere år. Han har lenge vært en del av utviklermiljøet i Oslo og har blant annet vunnet flere hackathons vi har arrangert. Nå gleder vi oss til å jobbe tettere med han, og vi ønsker at også dere skal bli litt bedre kjent med vårt nye teammedlem. Vi har stilt Anders de samme spørsmålene som de andre utviklerne vi har presentert på bloggen her i det siste. Finn frem kaffekoppen og la deg inspirere – og kanskje til og med overraske.

clip_image002

Når fant du ut at du ville bli utvikler?

«Når jeg hacket skolesystemene ved videregående og skjønte at jeg burde bruke ferdighetene mine til noe bedre. I stedet for å utnytte systemet når jeg først var gjennom, valgte jeg heller å lære bort teknikkene til medelever. En medelev hadde brukt teknikken til å lese epostene til en lærer som spurte de andre lærerne om «Anders Gill fortjente nedsatt ordenskarakter fordi han gjorde noe de andre ikke klarte?». Etter å ha lest dette, kom eleven stormende bort til meg og fortalte meg det. På dette tidspunktet skjønte jeg at jeg ville bli «dratt inn på teppet». I stedet for å slutte der, fortsatte jeg å vise medelevene hvordan man utnyttet diverse svakheter, og vips; så var jeg utvist fra skolen i 3 dager etter at jeg hadde fortalt dem om de forskjellige teknikkene. Når jeg kom tilbake, hadde elevene fått nye PC-er med nye sikkerhetssystemer som skulle forebygge at slike ting skjedde på nytt. 8 timer etterpå, hadde jeg igjen funnet svakheter som ga meg administratortilgang til maskinen som praktisk talt skulle være «sikker». Denne gangen valgte jeg heller å vise skolens ledelse hvordan jeg gjorde det, og dette satt de utrolig stor pris på, som da tilslutt stilte tilbake min ordenskarakter.»

Anders startet som utvikler da han gikk andre året på videregående. Før det gikk tiden mest ut på å spille Counter Strike Source hvor han var Pro Gamer, og en av de beste i Norge, før fokuset gikk mer over på utvikling. Nå for tiden presses det gjerne inn litt spilling med gode venner, selv om G.O.A.T (Greatest of all times) – for de som husker Counters Strike – ikke lenger er like god.

Etter videregående har Anders tatt en Bachelor i E-business på NITH (nå Westerdals), og samtidig som han har startet hos oss i Microsoft studerer han Master of Applied Computer Science med spesialisering i Software Integration ved Westerdals Oslo ACT.

 

clip_image004

Selv om Anders er ung har han allerede fått til mye.  En av de tingene som har hatt stor påvirkning på han følelsesmessig er noe som skjedde for ikke så veldig lenge siden. Anders var prosjektleder bak plattformen bidra.no som tidligere i år samlet inn over 130 000 kr på én dag til en ung familie som trengte 40 000 kr for å kjøpe en tilrettelagt stasjonsvogn for deres sønn på 15 måneder som lider av SMA type 1 (høyt smittsomt). På én dag engasjerte denne saken utrolig mange mennesker og skapte stor blest i media. «Det viste litt av slagkraften bak noe jeg hadde en sentral rolle i å utvikle, og at det å utvikle programvare faktisk kan gjøre en stor forskjell for mennesker. Det betyr mye. En nettside har endret disse personenes liv, noe som gjorde sterkt inntrykk på meg. Og ikke minst gir meg motivasjon til å fortsette å gjøre ting som gjør en positiv forskjell.» Mer om saken kan leses på http://www.tv2.no/a/6359839.

Den siste tiden har Anders drevet som eier av et holdingselskap som også eier aksjer i forskjellige bedrifter fra IT og transport-bransjen. Planen var å utvide porteføljen og også ansette seg selv i et av selskapene, og drive utvikling og prosjektledelse som heltid ved siden av studiene. Etter suksessen med bidra.no begynte han å vurdere andre prosjekter. Anders trodde på et gründerliv ved siden av studiene, for konsulentlivet tok han. Jobbmulighetene hadde ikke latt vente på seg, og Anders hadde både planen og drømmen klar: Hadde drømmen gått i oppfyllelse ville han eid et selskap som leverte egenutviklede ECU-er til tuningbiler, eller hatt en sentral rolle i utviklingen av Dashboards og infotainment-systemene til biler. Det ville gjort det mulig å blande de tre pilarene som står sterkt i hans bok; IT, Business og Biler. En perfekt mix for Anders. Men så uforutsigbart kan det være – nå er han hos Microsoft!

Anders har prøvd utvikleryrket og anbefaler det gjerne til andre: «Det er noe ved å besitte kunnskapen til å faktisk realisere dine egne idéer, uten å måtte henvende seg til andre som sitter med kunnskapen. Jeg får daglig forespørsler fra gründere som spør om jeg kan lage app-er og disse tingene, og det er dermed en god følelse å vite at man selv slipper å spørre andre om det samme, og at man bare kan gjøre det selv. Du kommer uansett til å være ettertraktet.»

clip_image006
Anders mener en god utvikler bør klare å realisere de tankene en ser for seg. Om det så måtte bety å Stack Overflow-e seg frem til svarene, eller å selv skrive hver eneste kodesnutt; viser det en evne til å realisere idéer som bør kunne karakteriseres som en «god utvikler». Ingen kan alt, så man må bruke de ressursene man har rundt seg for å kunne skape det man vil. Klarer man det, har man gjort en god jobb. Han tror kvinner generelt er mer resultatdrevene i den forstand at de vil se resultater fort, og kanskje derfor i mindre grad har valgt denne retningen til nå. Jo fortere man ser resultater, jo morsommere er det. Med utviklerverktøy som Microsoft Visual Studio, så tillater det en å skape noe relativt kvikt, og det håper han kvinner også ser og forstår. De ressursene som er på internett i dag, er større og mere verdifulle enn noen gang, og flere kvinner må forstå at det å utvikle ting ikke er så vanskelig med disse ressursene tilgjengelig. En annen ting er at imaget til «utviklere» også kanskje knyttes opp mot gutter som sitter inne på et mørkt rom uten venner og sosial-liv. Dette er helt feil mener Anders, men mange kvinner vegrer seg kanskje derfor også for å hoppe dypere inn i IT-verdenen enn kun på brukerbasis.

Er det noen som vil følge i utviklersporene så har Anders følgende råd på veien: «Aldri gi opp. Dette gjelder alle. Hvis det er noe du har lyst på, så må man gjøre det som må til for å komme dit du vil. Hardt arbeid er det eneste som har fungert for meg, og det er det eneste tipset jeg kan gi til andre. Suksess kommer ikke av seg selv, det er noe man må opparbeide seg, og man oppnår aldri suksess hvis man ikke er villig til å gå den ekstra mila for å oppnå det. Om det innebærer å ikke sove på tre dager, ja da er det bare å ta fram en kasse Red Bull.»

Anders ser ikke nødvendigvis på seg selv som god. Han ser på seg selv som hardtarbeidende. Og mener det er viljen til å ikke gi seg som har tatt han dit han er den dag i dag. Noen ganger har han vært oppe flere dager på rad for å få til ting han ikke får til. Det er tider han har glemt å spise og sove fordi han var så dedikert i å klare oppgaven han stod foran. Disse tingene kommer kun med lidenskap. Hvis man vil ha noe, så må man gå og ta det. Punktum.

 

clip_image008

Anders inspireres av å se på mennesker som driver med det de liker, og samtidig hjelper andre mennesker med å oppnå det de vil. Han har selv lenge sett opp til ansatte i det teamet han nå selv er blitt en del av. For bare noen måneder siden snakket Anders varmt om blant annet Arif: «Hvis du ser på Arif Shafique i Microsoft Norge, så hjelper han gründere og veileder de i riktig retning. Det er samme person som har hjulpet meg og gitt meg et solid fundament i en tidlig alder. Slike ærlige mennesker trenger verden flere av, og jeg ønsker å følge i disse fotsporene slik at jeg på samme måte som Arif, kan bli en god mentor for andre som måtte trenge råd.» Med hans egne ord om at suksess aldri kommer av seg selv, så er jeg helt stikker på at Anders griper den muligheten han nå har foran seg; han kan bli et like stort forbilde for andre som han selv har sett i de menneskene han nå jobber i team med!

 

Vi ønsker deg hjertelig velkommen på laget, Anders! Følg gjerne Anders på twitter : https://twitter.com/TheRealShadyman


Comments (0)

Skip to main content