Build 2015 blew my mind!


[Denne bloggposten ble opprinnelig gitt ut på medium]

Det er alltid like spennende å sette seg foran Build keynoten fra Microsoft, ihvertfall om hverdagen din dreier seg om å lage løsninger på Microsoft plattform. I år berørte vi alle type utviklere uansett om de utvikler på Windows, Mac OS eller Linux eller at de bruker Objectiv C, C++, Python, PHP, NodeJS, Java, R eller C# som sitt favoritt språk. Alt dette på selve 40 års bursdagen til Microsoft og undertegnede 🙂

Sjelden har jeg sett andre enn Microsoft venner nevne keynote men i år var det mange som ikke bare nevnte oss men lovpriser det nye Microsoft. Jeg personlig følte meg veldig stolt av å jobbe i selskapet. Jeg tror på åpenhet og inkludering og for meg så begynte vi på denne reisen allerede i 2006. Det tar litt tid før et selskap med så mye gammel bagasje klarer å kvitte seg med det. Med Satya Nadella som leder føler jeg at vi endelig er kvitt mye gammelt tankesett og er på riktig vei igjen.

Jeg tenkte jeg skulle oppsummere det viktige som skjedde under årets Build som gikk av stabelen 29. April 2015. Jeg var dessverre ikke i San Fransisco men så dag 1 live stream sammen med 100+ folk på Scottsman etter en forrykkende innlegg av James Whittaker, Distinguished Engineer fra Redmond på Scottsman

Keynoten ble delt i 3 deler og jeg kommer til å bruke denne inndelingen slik at det er enkelt å finne mer info i etterkant. Tidene som står i parentes er tiden i videoen når man snakker om de nevnte tingene. Se gjerne hele keynoten herhttps://channel9.msdn.com/Events/Build/2015/KEY01

Build the intelligent cloud (13:00 min)

Azure har nå 19 dataregioner som er i flere land og lokasjoner enn AWS og Google tilsammen! Dette gir deg som utviklere globale løsninger større fleksibilitet i Azure.

Azure leverte over 500 nye features siste 12 måneder og vi snakker ikke om småting! bare for et år siden hadde vi f.eks ikke hørt om Machine Learning eller event hub enda! dette er ting som virkelig gjør at cloud kommer til sitt rett. Slike tjenester vil koste de fleste ufattelig mye penger i bare oppstart. Men med Azure vil du kunne starte nytt ML prosjekt i løpet av minutter og til nesten ingen kost!

Docker

For å vise åpenheten i Azure, starter Ben Golub, CEO fra Docker med å snakke om hvordan de jobber sammen med Microsoft. Han trekker frem 5 ting som positivt overrasker ham med Microsoft.

 1. Docker for Linux men også Windows
 2. Integrert Docker hub som inneholder 120.000 apps
 3. Docker orchestration støtte
 4. Kan mikse og matche Linux og Windows Docker container
 5. Publisere .net kode fra Visual Studio til en Linux maskin og deretter debugge .net kode som kjører på en Linux i Visual Studio! Dette kalles “Container Debugger” HELT RÅTT!
Deretter gjør Scott Hanselman som vanlig en ekstrem bra demo Azure App Services som ble lansert forrige måned (31:25). Han bygger en ende til ende app som gjør kunder istand til å laste opp 3D filer og få levert ferdig produkt på døren. Han viser også innbygget Android emulator direkte fra Visual Studio så trenger man noe sånt, ta test denne. Den skal være noe raskere enn den som følger med Android SDK. Han viser også hvordan man bruker App Insight for mobile apper uansett platform. Dette gir deg mulighet til å overvåke din iOS app direkte Azure portalen. Med den ny
Logic apps kan man nå lage integrasjoner mellom egen API eller 3 parts APIer som bruker Swagger, et rammeverk for beskrive RESTful web API. Dette gjør det mulig å koble ulike API’er uten å måtte skrive kode.

Visual Studio Code (39:39)

 

Visual Studio på en Ubuntu maskin!


Men helt klart den største nyheten Scott kom med som han selv kalte “this will blow your mind” type nyhet var lansering av Visual Studio Code . Et Visual Studio produkt som kjører på Windows, MacOS og Linux. Dette er ikke bare en enkel tekst editor men støtter full intellisense! Og det beste ved det hele at det er helt GRATIS!

Elastic Database Pooling (51:31)

 

I dag må man enten velge felles eller separate databaser i en SaaS model

Ok dette var seriøst kult! Å kunne sette sammen flere databaser i en og samme pool er rått. For dere som lager multitenant løsninger så blir det ofte behov for å lagre dataene til kunden i separat databaser men dette gir ofte store utfordringer når man begynner å få flere hundrede databaser. Men nå kan man få begge deler, god håndtering av flere database som om det skulle vært en felles database og bedre sikkerhet som man får ved å ha adskilte databaser. Alt du trenger etterpå er en felles connection string mot flere tusen databaser!

"Companies that embrace analytic will be much more competitive in this disruptive economy — Scott Guthrie"

 

SQL Data Warehouse (59:36)

 

Med SQL DW kan du bruke eksisterende kilder inkludert dine Hadoop clusters

Dette er en tjeneste mange har spurt etter, datavarehus som tjeneste slik at du slipper å tenke på installasjon, oppgradering og riktig hardware oppsett. SQL DW kan automatisk skalere for deg i løpet av noen sekunder og er den først med å levere slik skalering. Du kan enkelt bruke data fra SQL eller NoSQL databaser, eller fra interne databaser som SAP og Oracle. I tillegg kan du bruke Hadoop clustere og legge på Machine Learning på toppen før du leverer data til PowerBI eller Excel brukere. Og for dere som ikke ønsker å ha SQL DW i public cloud kan også få dette igjennom Azure Pack for private cloud.

Data Lake — lagre rå data(1:05:25)

 

Dette er en helt ny tjeneste som vi selv har brukt internt på våre tjeneste slik at dette er noe vi har testet over lengre periode. Med denne tjeneste kan du lagre data i rå data format med filer opp til 1 petabyte pr fil. Med andre ord uendelig mengde lagring som gjør at du kan over tid beholde original data. Du kan aksessere data gjennom HDFS standard APIer. Dette gjør at du kan bruke hvilken som helst Hadoop leverandør eller R basert verktøy for å drive analyse. Tjenesten er velegnet for lagring av ikke- relasjonsbasert data, logfiler eller IoT data. Les mer om dette på http://azure.microsoft.com/blog/2015/04/29/introducing-azure-data-lake/

Reinvent productivity (1:16:10)

Office som plattform er enorm stor, ca 1,5 milliard mennesker bruker Office produkter på et eller annen måte. Men hva det betyr det egentlig for dere som skal lager apps for Office365


SAP, Salesforce, Uber og LinkedIn Office apper ble visst under keynoten. Hvorfor bryr disse seg om Office? Det å skrive kode en gang og få det ut på alle plattformer som kan kjøre Office365 er veldig god investering. På Web (IE, Microsoft Edge, Chrome (OS), FireFox, Safari, Opera), på Windows og Mac desktop, igjennom Office native apper på Windows uansett enhet, iPhone og iPad samt Android baserte telefoner og tablets.

Så når jeg sier 1,5 milliard brukere på Office produkter så tar jeg kun med desktop. Forestill deg selv tallene på tvers av alle nettlesere på alle ulike OS og alle apper på tvers av de 3 største mobilplattform i verden. Trenger du egentlig flere grunner til å forstå hvorfor denne plattformen er så kraftfull? og det beste er at de som bruker denne plattformen til daglig er ofte mer villig til å betale for en app.

 

Enkel måte å få alle dine dokumenter fra OneDrive som JSON

En annen viktig lansering er Office graph APIen som er nå tilgjengelig for alle som ønsker å bruke Office data i sin egen app eller tjeneste igjennom enkel url “https://graph.microsoft.com/” slik at det er nå mye enklere å hente ting som mine dokumenter, eposter, invitasjoner. Dette gjør at man slipper nå å bruke CSOM/JSOM for integrere med Office365 i mest brukte scenerio. I tillegg til det har man nå også åpnet opp for at 3 parts data fra apps kan dukke opp i Office graph som data fra saksbehandler system kan nå dukke opp i Office Delve. Under denne demoen var det endel latter (1:26:05), når man ser nøye etter så tror jeg de fleste som lo var Nordmenn 😉 Klarer du å se hvorfor?

 

eksempel på hvordan Office graph kan berikes med 3 parts data her med Salesforce og twitter som eksempler

 

Og til sist ble Skype SDK også ble lansert, ingen demo under keynote men regner med det kommer mer info snart.

Create more personal computing

Windows (1:28:53)

Vi lover å levere 1 milliard Windows 10 innen 2–3 år! jupp store ord men jeg tror personlig på at er mulig. Vi har i dag ca 1.3 milliarder pc brukere på Windows XP, Vista, 7, 8 og 8.1 og alle som har Windows 7.x og Windows 8.x vil få gratis Windows 10 ved lansering og et år frem i tiden . Så hvis man er i ferd med å vurdere apps for windows så vil man nå lage en app og nå alle Windows brukere dvs ca 1 milliard innen 2–3 år. Not bad ☺

For at det skal bli mer lønnsomt å lage for Windows, introduserte vi nylig Universal Windows Apps (UWA) som gjør det mulig å lage en felles kodebase som støtter alle type enheter så lenge de støtter UWA. Så uansett om det er en liten Raspberry Pie 2, infokiosk, minibank, desktop, bærbar, mobiltelefon, HoloLens eller den nye 82 tommer Surface hub så vil din app fungere blant annet ved å bruke autoskalering og felles store.

 

Men hvis du fortsatt ikke er overbevist fordi du

 • har et lite team som ikke klarer å lære seg nytt programmeringsspråk
 • du har et design som du har brukt mye tid på og vil helst beholde det
 • kanskje du har et image som vil bli ødelagt om du skulle laget noe for Windows — her tror jeg dessverre det er lite vi kan hjelpe deg med

Vi tror vi må gjøre mer enn bare gi gratis Windows 10. Og jeg tror dere i to første målgruppe i min liste over vil bli glad for å høre at vi tar et skritt til for at dere også kan lage apps for Windows fremover. Dette gjør vi på 4 måter

[View:https://www.youtube.com/watch?v=47NA0O7kaP4]

 1. Pakk eksisterende web sider i en app mens du fortsatt bruker native features som notifikasjoner, in-app kjøp og live tiles.
 2. Publiser eksisterende .net eller win32 applikasjoner direkte i Windows Store. Men vent litt tenker du, dette har da eksistert før! Ja det stemmer men nå brukes App-V teknologi for å kjøre appen i en sandkasse for sikre evt problemer som rettigheter og sikkerhet.
 3. Bruk Java/C++ kode for å kjøre eksisterende Android apper på Windows Phone, dette gjør vi å innføre Android sub system i Windows Phone(1:51.50)
 4. Kompiler Objective C kode direkte i Visual Studio for å kjøre eksisterende iOS apper på Windows (1:55:42)

Så hvordan ser en evt Android app på Windows? sjekk denne videoen for mer info og meld din interesse her : https://dev.windows.com/en-US/uwp-bridges/project-astoria

[View:https://www.youtube.com/watch?v=6cXgTicA8W4]

Så hva syntes du? Er ikke dette perfekt for dere som har en iOS eller Android app? Kommenter gjerne her på bloggen.

Før Windows delen ble avsluttet måtte det obligatoriske hardware utdeling skje. Denne gang fikk alle i salen en ny HP Spectre x360 til odel og eie. Med unntak av mine kollega fra Microsoft og pressen.

 

Build 2015 give away er en HP Spectre x360

 

En ganske bra maskin som kan brukes som 2 i 1 og har et veldig kraftig grafisk prosessor tilgjengelig. les gjerne hele testen herhttp://www.laptopmag.com/reviews/laptops/hp-spectre-x360-13t

Etter utdeling av denne enheten kom Joe Belfiore ut på scenen for å gjøre demo av viktigste nyheter i Windows UX (2:01:16). Jeg har plukket ut 2 ting som var de største nyhetene under hans demo.

Microsoft Edge (2:12:16)

Yes da var det endelig bestemt, det nye nettleseren som hadde kodenavn “Project Spartan” har nå fått eget navn. Sjekk videoen for å se hva det nye navnet er.

[View:https://www.youtube.com/watch?v=iH1D31YHsgY]

Microsoft Edge heter den nye nettleseren og skal være raskere enn alt annet som finnes i dag. Den er laget som en Universal Windows App. Mye nytt og spennende men det som var mest spennende er Web utvidelser som bruker mye av det samme teknologien som Chrome utvidelser med få modifikasjoner. Blant annet ble Reddit og pinterest utvidelsene vist som var opprinnelig laget for Chrome.

Continuum (2:18:48)

 

Window Phone kobles til ekstern skjerm via HDMI

For førstegang viste man continuum for Windows Phone. Continuum er mekanisme som gjør det enkelt å gå fra en type interaksjon med enhet til en annen. F.eks når man setter tastatur på en Surface vil den vise desktop som førstevalg mens uten tastatur oppfører den seg som en tablet og gjør alt til touch vennlig uten at brukeren må tenke på det. Dette er veldig kult men det du kan gjøre på Windows Phone og continuum er rått. Ved å koble telefonen igjennom en HDMI kabel til en skjerm vil den store skjermen oppføre seg som second screen. Ved hjelp av Bluetooth vil man kunne bruke ekstern mus og tastatur. Dette gjør at en Windows Phone kan nå brukes som en full PC! Siden alle Universal Windows Apps er skrevet for alle type skjermer vil disse nå tilpasse seg den store skjermen. Alt dette er nå mulig men vil kreve at 3 parts apper er skrevet i UWA.

[View:https://www.youtube.com/watch?v=-oi1B9fjVs4]

HoloLens (2:28:30)

[View:https://www.youtube.com/watch?v=kXVW4sUsh3A]

Mindre enn 100 dager siden viste man for første gang hva Alex Kipman og hans team har drevet med i siste 7 år i form av HoloLens. Sist vi så HoloLens var det fortsatt kun få HoloLens hardware som var ferdig men denne gang ble det vist en nesten produksjonsklar versjon.

Søk på #hololens for å finne flere slike anmeldelser

 

I tillegg ble det arrangert en egen academy hvor utviklere fikk lov til å leke seg med å bygge holografer. Her et eksempel på hva Mashables journalist syntes om å lage holografer. Og det var visst ikke så vanskelig egentlig!

Men jeg syntes det mest imponerende bruk er innen opplæring og spesielt helse. Under demoen ble det vist hvordan studenter kan lære seg om hjerte ved å se innsiden av et bankende hjerte som holograf! Eller se hva type brudd de kommer til å jobbe med, alt dette som holografer mens læreren kan besvare spørsmål i samme app for HoloLens med riktig kontekst fordi han/hun også har på HoloLens. Dette gjør det enkelt å lære elevene om anatomi i 3D mens de kan bli fulgt opp i real tid og medelever kan samarbeide.

"I dag brukes kombinasjon av kadavre og illustrasjoner for å lære medisin. En av de største utfordring i å lære anatomi er å forstå kroppen i 3D men med HoloLens kan dette revolusjonere hvordan man driver opplæring i dag uansett ***— Mark Griswold, Proffesor ved Case Western Reserve University"

 
Men hvis man ser på underholdnings-delen er det lett å se hvorfor vi kjøpte blant annet selskapet bak MineCraft til svimlende 2.5 milliarder USD. Tenk å kunne forvandle en hvilken somhelst rom til en canvas hvor du kan enten spille MineCraft eller se på TV som holografer. Og hvis du skal hente noe godt å drikke under spennende Premier League oppgjør følger holografen deg☺
 
Og det beste er at HoloLens vil komme som enhet som hverken krever kabler, markører, kameraer, mobiltelefon eller pc for å kunne fungere!

Gled dere og hold dere oppdatert på hololens sine sider https://www.microsoft.com/microsoft-hololens/en-us

Sånn da tror jeg har oppsummert det viktigste av 3 timer lange keynote fra dag 1. Har dere kommet så langt i denne bloggen setter jeg stor pris på litt feedback. Jeg har aldri skrevet en så lang blogg før. Jeg håper at jeg kan bli bedre til å dele min kunnskap med andre igjennom blogg fremover. 

TL;DR — Build 2015 blew my mind!

 

 

 

Comments (0)

Skip to main content