Når hobbyen blir en del av (arbeids)hverdagen


Terje Choi Førsund er selv litt overrasket når han tenker tilbake og oppdager at det faktisk er neste 30 år siden han i 15-16 års alderen ble opptatt av data generelt. Den første PC’en ble kjøpt inn i 1985/6 (286 16 mhz), og siden den gang har det blitt brukt mye tid og fokus innenfor området. Terje har jobbet i Holte i 16 år, med fokus på web og programmer. Han har ingen utdannelse som utvikler, men har hatt veldig lyst til å lage apps til både Windows Phone og Windows 8 plattformen. I 2013 fant Terje frem til flere tjenester for å kunne generere apps, og fikk skikkelig tenning! TouchDevelop, AppStudio og så kom ProjectSiena samt spennende challenger på dvlup.com. Dette syntes Terje rett og slett var megakult og det ble fort en artig kveldshobby.

TerjeKontor

Til daglig jobber Terje som driftssjef i Holte, og har ansvar for IKT drift, samt eksterne web/kundeprosjekter. Utvikling jobber han mer med på si, og har som en kvelds- og helgehobby. Selv sier han at han gjerne skulle hatt en utviklerbakgrunn/utdannelse. Med stadig nye idéer, teknologier og andre muligheter som åpner seg, vil man som utvikler kunne være med på å påvirke, utvikle og skape. Terje jobber tett med mange utviklere hver dag, og ser på det som litt “tenke ut av boksen”. Man søker løsninger samtidig som man tenker på at det skal være menneskelig å håndtere grensesnittet. Less is more. Terje mener også at en viktig egenskap for utviklere er å være erfaren nok til å kunne estimere tidsforbruket arbeidsoppgavene vi kreve. Han mener yrket egnet seg godt for kreative, strukturerte kvinner, og håper flere velger denne retningen i årene som kommer.

 

Kvelds- og hobbyprosjektet har etterhvert også blitt med inn på kontoret. ProjectSiena brukes for å lage gode, velfungerende prototyper som kan presenteres i kundemøter og i andre sammenhenger for å gi kunden et reelt bilde av Holtes konsept. Med en prototyp tilpasset kunden kan de selv trykke litt underveis i presentasjonen og alt blir mer levende og lettere å både vise frem og forstå. 

Terje Førsund

Terje lar seg inspirere av franske Rudy Huyn, som har vært/er en inspirerende Windows Phone utvikler som har tatt tak i populære apper som ikke er kommet til plattformen enda. Nå for tiden bruker han mye tid i ProjectSiena og gleder seg over at det begynner å bli et riktig utvalg av funksjoner, datakilder osv. Han mener det fortsatt er noen viktige ting som må på plass for å “løfte taket” skikkelig, men siden det fortsatt er i Beta og så lenge videreutviklingen pågår for fullt, er Terje både tålmodig og nysgjerrig. Vi har selvfølgelig også spurt Terje om hva han tenker om app-markedet om 5 år.

“Teknologien endres mye i løpet av fem år, samtidig som om vi nå begynner å få «nok» datakraft i små enheter, og skjermene har «mer enn god nok oppløsning». Batteriene derimot… Appene fremover vil i større grad bli koblet opp mot betalingstjenester, og vil også i stadig større grad sørge for at folk kan gjøre ting selv (kommune, butikker m.m), det være seg byggesaker, betale varer ol. Videre blir IoT (Internet of Thing) svært spennende, og jeg tror mye kommer til å skje rundt dette. Smart Hjemstyring av oppvaskmaskin, lys, varme osv osv kommer for fullt når IoT enklere lar deg styre tingene. Dette vil trolig også aktualisere at strømprisene kan endres gjennom dagen, slik at vi kan trigge vaskemaskina til å kjøre når strømmen midt på dagen er billigere…”

 

I dag bruker Terje ulike apper på sin Lumia 1520 mye. Endomondo, Netflix, Facebook, gode kameraapper, OfficeLens, Storyteller og Here er bare noen av appene som går varmt. OneNote, OneDrive og WindowsCentral er kanskje de aller største favorittene. Sistnevnte er en feed fra windowscentral.com, men det er appen som holder Terje oppdatert på Windows-fronten til enhver tid.

 

Kone, barn og barnebarn står høyt i kurs. Familiemedlemmer blir eksponert for app-utvikling og testing av allerede utviklede apper og blir (mer eller mindre frivillig) dratt inn i Windows-universet. Terje hjelper gjerne til når familien spør om råd og hjelp. Det eneste som frustrerer han er i grunn når egen kunnskap ikke strekker til.

 

Terje minner oss på Mille Jovivich’s “Big bada boom” i det vi avslutter med å høre om han har noen tips til andre som vurderer utvikleryrket.

Gjør det! Det er mange nok som bare tenker tanken, men aldri får ut fingern. Kjør på, korriger underveis – evt lag en ny versjon når du ser hvor skoen trykker. Men tenk på hvem – og hvor mange – som skal bruke det du lager, hvordan kan du legge til rette for at deres hverdag blir så enkel som mulig?”

 

Vi er glade for å ha blitt kjent med Terje, og håper han fortsetter å bringe glede og energi og gode apper inn til Windowsplattformen!


Comments (0)

Skip to main content