Et kreativt yrke for en kreativ sjel


Einar Ingebrigtsen har kodet ommentrent så lenge han kan huske. Han begynte i 7 års alderen med en Commodore 64, og allerede i 9-10 års alderen forsto han i større grad hva han holdt på med – og veien videre var et faktum. Nå har Einar vært profesjonell utvikler i over 20 år, han lever og ånder for faget som nå er blitt en livsstil.

 

 

Einar er et bevis på at man ikke nødvendigvis trenger lang og høy utdannelse for å bli god. Selv har han 9-årig grunnskole på papiret, med det faktum at han har øvd og øvd og øvd har gjort han god til det han driver med. Bevisst eller ubevisst, så har han alltid jobbet hardt med kode og fokus på å levere til brukere har gjort at fokus har vært på de han mener er de riktige tingene.

Einar anbefaler gjernet utvikleryrket videre til andre. «Det er utrolig tilfredsstillende å løse problemer for andre. Det å lage verktøy som gjør hverdagen bedre for andre. Samarbeide med dem, lære seg businessen. Hele tiden forbedre hverdagen deres.». Einar liker også at det er et yrke som stadig er i forandring. Det kommer hele tiden nye og spennende ting og det å klare å omsette dette til business verdi er veldig spennende synes han. Det må så klart heller ikke stikkes under en stol at yrket handler mest om kreativitet.

 

Einar tror at grunnen til at det er få utviklere er to-delt. Mange tror at det kreves masse mattekunnskap og mange tror nok at det er et kjedelig yrke. Det er hverken mye matte eller noen gang kjedelig, mener Einar. Han sier det handler om logisk tankegang og kreativitet. Man er rett og slett problemløsere.

Man bør få frem fokuset på metodikk rundt det å jobbe tett med brukerne av systemene som skal lages. Trekker man frem dette, i tillegg til den kreative delen, bør man også klare å tiltrekke seg flere kvinnelige utviklere, mener Einar.

 

«En god utvikler er en som er flink til å lytte og klarer å holde dialogen i gang med dem man lager løsninger for. En som klarer å omsette kunnskapen til kode og ikke la tekniske  beslutninger være ledende, men heller bruke tekniskk og verktøy for å løse business verdien» sier Einar. Og så må man være strukturert, også i det ustrukturerte, da en gjonnomsnittlig arbeidsdag nettopp er en blanding av strukturert og ustrukturert. Man har gjerne faste møter for å snakke om fremdrift, typisk det som kalles stand-ups, et kort statusmøte. Utover det er det mye hodet inn i skjermen. Noen dager er mer kreative enn andre hvor man kanskje bruker større deler av dagen sammen med kollegaer foran en tavle og diskuterer frem løsninger.

Einars tre beste tips til andre utviklere er:

* Snakk med brukerne! 

* Hev deg over deg selv, man lager som regel ikke software til seg selv

* Hold et åpent sinn - “embrace change!” - vår bransje endrer seg hele tiden, hold et øye med på alle endringene.

 

Einar selv peker på open source 3D motoren for Silverlight som heter Balder som noe av det morsomste han har skapt i sin karriere. Dette, i tillegg til Bifrost, som er en open source plattform for utvikling av Line of Business applikasjoner. Drømmen er en gang å kunne leve an denne egenutviklede plattformen. På lang sikt drømmer Einar også om å være med å utvikle software som brukes av veldig mange brukere – gjerne jobbe med utvikling for Microsoft sitt hovedkontor i Redmond.

 

Selv om Einar selv er inne i en app-tørke om dagen har han selvfølgelig gjort seg noen tanker rundt hvor app-markedet er på vei. Han tror fremtiden vil bringe mer spesialiserte fokuserte apps, samt økosystemet i operativsystemet som knytter den sammen igjen. Einar er iPhone bruker og er for tiden facinert av Mailbox. Brukeropplevelsen tar det hele til et nytt nivå og
tiltrekker han. Han er også en av de som er «fanget» i Angry Birds’ ulike varianter. Selv mener han at antall apps har nådd et punkt som er langt forbi hva som er sundt. Det er en jungel der ute, og Einar skulle gjerne sett at antall apps ble redusert – og kvaliteten økt på de som ble igjen. Han tror da heller på dingser man knytter til mobilene sine og nye økosystemer på
wearables, samt mer sensorer i dingsene vi allerede har i dag (eller kommer til å saffe oss). Han har i mange år sett for seg virtuelle shoppingsenter, og tror det er mye uløst som kan være med å gi en mye bedre brukeropplevelse ved shopping på web.

 

Einar inspireres av å kunne hjelpe, holde foredrag, community arbeid og open source, men bruker også film og tegning som kreativt innspill. Hjemme liker han å bruke hodet på en annen måte, nemlig til hus restaurasjon. «Snekring gjør at man får brukt hodet på en annen måte som ofte fører til at man gjerne finner bedre løsninger».  

 

For øyeblikket er det Visual Studio og Xamarin Studio som utgjør store deler av Einars hverdag. Det han brener aller mest for om dagen er å realisere Domain Driven Design med kode på riktig nivå. Han begynner å knekke koden om transactional boundaries og business rules fra Domain Driven Design. Utvoer det er det også mye Azure og SignalR, som han mer er utrolig kule ting og spennende løsninger kan utformes.

 

 

Før vi avslutter spør vi om Einar vil dele en flause med oss, og det gjør han så gjerne.

«Den dagen jeg oppdaget at noen måneder tidligere hadde sendt en mail til min daværende sjef med innhold som skulle til min nåværende kone med innhold som var både “.. spennende og pirrende for oss begge…”. Det å oppdage det og vite at han ikke hadde svart eller sagt noe og da gå på jobb med kunnskapen om at han da hadde fått den mailen måneder før. Flaaaut...»

 

Kona er fortsatt yndlingsbaben hans, den tidligere sjefen er, tja.. en tidligere sjef... Vi kommer nok til å huske deg for dette, Einar!

 

 


Comments (0)

Skip to main content