Den menneskelige siden av å være utviklere er også svært viktig


Magnus Green har holdt foredrag på NDC og utvikler et hjemmeautomatiseringssystem på fritiden. Han holder i dag også på med flere prosjekter innenfor Internet of Things og Wearables, et område han synes er ekstremt spennende. imageMagnus er sikker på at en fremtid, hvor nærmest alle tingene i livene våre snakker sammen og dermed oppfører seg mer intelligent, kommer før vi vet ordet av det – og nettskyen vil i den forbindelse være en naturlig plattform for kommunikasjon mellom mange milliarder enheter.

 

Selv mener Magnus at hangen etter ny kunnskap og stadig øving og repitisjon var avgjørende for hvor han er i dag. Dette, sammen med at han stadig har jobbet sammen med andre som har noe å lære bort har gjort han god i yrket sitt.

image

 

 

 

Det hele startet da faren, som jobbet med utvikling av systemer for strålebehandling, kom hjem med en Commodore 64. Faren forsøkte å overbevise om at denne maskinen skulle brukes til å kode BASIC. Det ble nok mest spilling den gangen, men det snudde på veien og Magnus rettet seg inn mot en utdannelse hvor han virkelig kunne lære programmering. Han gikk tre år på NITH og tok deretter Master of Information Technology i Melbourne i Australia.

 

Siden 2003 har Magnus jobbet fulltid som programmerer, og har fått jobbe med mange spennende prosjekter. Et av høyde punket var i 2009. I forbindelse med valget jobbet han med en applikasjon hos NRK som skulle brukes til å vise valgresultater på TV under live-sendingen. Applikasjonen hentet data fra Statistisk Sentralbyrå kontinuerlig mens valgresultatene kom inn og pushet det deretter til en grafikkmaskin som viste disse resultatene på TV. Under Live-sendingen satt Magnus og en kollega og fulgte med på at alle systemene fungerte som de skulle. Kvelden var ikke helt problemfri og de patchet på systemet flere ganger i løpet av kvelden. En ekstremt spennende og lærerik kveld i følge Magnus selv.

Et annet høydepunkt verdt å nevne var da han holdt foredrag om Internet of Things på NDC i juni. Det var utrolig lærerikt og gøy å holde foredrag på en konferanse hvor han selv har vært ivrig deltaker i mange år. «Det å lære bort til andre er den beste måten å lære på.»

The Internet of Things fasinerer. Magnus skulle gjerne funnet ut som er «killer-tjenesten» innenfor tingenes internett. «Det ligger et potensiale i dette som vi enda ikke helt vet omfanget av.»

 

Magnus ler av det nå, men da han i begynnelsen av sin karriere spurte i et svakt og desperat øyeblikk om det fantes en god hjelpefunksjon for å finne ut om et tall var negativt, følte han fort at han hadde dummet seg skikkelig ut da svaret lakonisk kom fra en kollega: «kan du ikke bare sjekke om det er mindre enn 0??».

 

Så hverdagen er både variert og utfordrende, og Magnus anbefaler absolutt yrket til andre: «Hvis du ønsker å bli utfordret hver eneste dag og lære kontinuerlig gjennom hele karrieren så er dette yrket for deg. Du vil også få mulighet til å jobbe med et område som alle er nødt til å forholde seg til og som blir en viktigere og viktigere del av livene våre». På spørsmål om hvordan man blir god sier Magnus: «En god utvikler lager gode vedlikeholdbare tekniske løsninger som løser brukernes problemer. En god utvikler har evnen til å ta komplekse problemstillinger og oversette dette til så enkel og forståelig kode som mulig. En god utvikler forstår at det vi lager skal benyttes av mennesker og gi dem en eller annen form for verdi, for eksempel i form av en lettere hverdag eller økt inntekt. Jeg mener at den menneskelige siden av å være utvikler er svært viktig for å kunne gjøre en god jobb.» Kanskje noe å tenke på for noen og en hver i en verden som digitaliseres mer og mer.

 

Magnus jobber som konsulent hos Bouvet og har de siste to årene jobbet på prosjekt hos Statkraft hvor han jobber med et system for planlegging v strømproduksjon fra dag til dag. Siden mye av kraften Statkraft leverer er basert på regulerbar vannkraft er dette et svært viktig system for forretningen. Hverdagen består av programmering, parprogrammering, arkitekturavgjørelser og samarbeid med brukerne av systemet. Det brukes en god miks av .NET teknologi, JavaScript/HTML og Oracle.
Ved siden av arbeidet hos Statkraft bruker Magnus 20% av tiden sin på den faglige satsningen i Microsoft-avdelingene hos Bouvet, og har blant annet arrangert konkurranser mellom Microsoft- og Javamiljøene internt.

 

image

 

Magnus sine topp tre favorittapper er FitBit, Evernote og Spotify.

Apper er nok kommet for å bli og vil fortsette å være svært viktig, spesiel med tanke på at plattformen som øker mest og kommer til øke mest fremover er mobil. Magnus tror likevel ikke det viktigste er selve appen og hva den er utviklet i. Det viktigste, slik han ser det, er at tjenestene som ligger bak appene er gode og har verdi til de som skal bruke dem. Appene er stort sett alltid toppen av isfjellet på en underliggende tjeneste som inneholder store mengder data og integrasjon med andre tjenester.

Det sagt, Magnus er spent på fremtiden til Xamarin og hva slags apputviklingsmuligheter det kan gi utviklere med .NET preferanse.

 

Magnus lar seg inspirere av både musikk, film, bøker og TV-serier. Han liker gode historier som byr på et avbrekk fra hverdagen og er stor fan av science fiction, men liker også gode klassikere som Gudfaren. Magnus setter stor pris på hvordan gode filmer og TV-serier skaper et eget univers som man kan forsvinne i for en begrenset periode. Noen favoritter er Game of Thrones, Boardwalk Empire og True Detective, og skulle han skapt et drømmeunivers ville det antakeligvis vært en blanding av Star Wars og Mad Men – og antakeligvis ville prinsesse Leia fått en av hovedrollene.

«Jeg anbefaler serien «Halt and Catch Fire» som en historieleksjon for utviklere. Den dreier seg rundt PC’ens barndom og et mindre firma sin kamp mot store giganter som IBM.»

Når det gjelder musikk så foretrekkes musikk som inneholder lyden av en eller flere gitarer og som kan spilles høyt. I tillegg inspirerer god design, godt håndverk, god mat og folk som virkelig brenner for det de gjør.

Det er tre ting Magnus ikke klarer seg uten: elektrisk skrutrekker/drill, Visual Studio og Github. En spennende kombinasjon – og det forteller oss at vi snakker med en kreativ sjel.

 

Tradisjonelt sett er utviklere sett på som en relativ usosial og innadvendt gjeng, mener Magnus. Han opplever at dette har endret seg en god del og tror det er bra for vår profesjon. En god start er å overbevise jenter i en tidlig alder at de kan gjøre akkurat det samme som det en gutt kan. Selv opplever Magnus at team som inneholder en blanding av menn og kvinner har bedre dynamikk og håper derfor å se mange flere kvinnelige utviklere i fremtiden.

 

Når man jobber med «data» har ofte familie og venner en oppfattelse av at man vet alt om hvordan applikasjoner, alle skrivere og alle rutere i hele verden fungerer. Sånn er det ikke, men det har blitt noen timer med «brukerstøtte» for Magnus. På en skala fra 1 til 10 (hvor 10 er værst) kategoriserser han seg som en 7’er i hvor lei han er av å hjelpe kjente med «IT». image

 

Til slutt spurte vi Magnus om han hadde noen tips til andre gryende utviklere. Og det hadde han så absolutt:

Lær kontinuerlig, les bøker, ha hobbyprosjekter og øv deg for å hele tiden bli bedre.

Lær deg domenet du jobber med og finn ut av brukernes behov.

Vær sosial, treff andre utviklere, del kunnskap og utvid nettverket ditt.

 

Vi setter stor pris på at vi fikk bli bedre kjent med deg, Magnus, og håper du en gang knekker koden rundt Internet of Things og finner «killer-tjenesten» som kan vise oss en verden mer eller mindre koblet sammen i skyen!


Comments (0)

Skip to main content