“Nerd er i ferd med å bli mainstream”


 

Da Harald Fianbakken var 7 år hacket han løs på en gammel amstrad maskin, og noen år senere skrev han en stil med teamaet “hvor ser du deg selv (og klassekameratene) om 20 år?”. Han beskrev seg selv som utvikler. Det var den veien han senere valgte å følge, og i 2014 kunne han stolt og glad motta Microsoft MVP award for sitt engasjement!

 Harald Fianbakken2

 

Harald Fianbakken begynte tidlig å lukte på utvikleryrket og har stort sett drevet med programmering hele livet. Han har alltid trivdes med å skape ting og bryte ned til detaljer, og har en Bachelor i systemutvikling og datakomunikasjon, samt mastergrad i Bio-Informatikk. Mastergraden ble valgt i et annet emne rett og slett for å gjøre ting litt vanskeligere, så da tok han med seg en blanding av genetikk og genetiske algoritmer inn i IT-verden.

De 12 siste årene har Harald jobbet med programmering i konsulentbransjen. Og selv om yrket er som utvikler, er dette også hobbyen. På hobbybasis dog litt mer lavnivå-koding og programmering mot gadgets.

 

Harald Fianbakken

 

“Som utvikler får man mulighet til å sette seg inn i mange ulike domener, hvertfall i konsulentbransjen. Yrket gir stor variasjon og mulighet for å skape noe. Også er det her det skapes nye ting og hvor man hele tiden må holde seg oppdatert” sier Harald om hvorfor han gjerne anbefaler utvikleryrket for andre. Selv liker han godt at ingen dager er gjennomsnittlige, og at det er problemer og utfordringer på løpende bånd dagen gjennom. Problemene løses i stor grad med de verktøyene han er helt avhengig av: Sublime, Visual studio og Powershell-ISE.  Harald henger definitivt godt med i svingene på den teknologiske utviklingen, og han liker at ting utvikler seg. Når vi spør hva han vet i dag som han gjerne skulle visst for et år siden, kommer svaret med et smil: Aksjekursen til en del selskap kanskje!

Selv mener Harald han ble god fordi han har lidenskap og nysgjerrighet. Samtidig vil han påpeke at det som betegner en god utvikler i hans øyne er en som brenner for det man driver med og setter kunnskap og kvalitet høyt. Man må også ha god kundeforståelse for å lykkes, skjønne hva folk trenger og vil ha og hvorfor. Dersom man jobber med “consumer-apps”, så er det også en fordel om man har litt peiling på det estetiske og interaksjonsdesign/design, sier Harald.

Det har kanskje blitt sett på som “nerdete” å være utvikler, og det tror Harald er noe av grunnen til at det er få utviklere. “Nerd er i ferd med å bli mainstream, så vi kan satse på det blir fler av oss. I og med at det er her arbeidsmarkedet kommer til å ligge fremover, så er det stadig viktigere at man får nok folk og at det er det folk ønsker å bli / jobbe med. I det norske samfunnet har vi nok kanskje en ukultur i høyere utdanning og hva folk ønsker å bli (men det er en lengre diskusjon).”

Harald Fianbakken3Harald Fianbakken trives veldig godt i IT-bransjen. Han han derimot ikke vært i IT-bransjen hadde han vært en “mad-scientist”. Alt handler om lidenskap for det man driver med, og selv som utvikler inspireres han av sci-fi og fantasy, og synes det alltid er fint å se at ting fra Startrek er på vei til å bli virkelighet. Skulle Harald skapt sitt eget drømmeunivers måtte det også vært en sci-fi-verden, kanskje som i The Matrix. En virtuell virkelighet som er så virkelig at vi ikke ville trodd at det er noe annet enn virkeligheten. Det vil jo så klart kreve litt bio-engineering /neutral interfaces osv, men Harald tror på at vi i fremtiden vil kunne skape slike ting og koble oss til.

Kanskje blir Harald selv en av skaperne til en slik alternativ verden. Til nå har han stort sett lekt seg med å utvikle apper og synes det er morsomt å nå ut til folk flest og få gode reviews. “Litt mer spennende enn å lage backend systemer som kun brukes internt av bedrifter. Syntes også det er gøy når man får jobbe på forretningskritiske, tunge applikasjoner hvor det settes litt krav til det som utvikles.” Harald har bestilt seg en del nye gadgets, blant annet Intel Galileo gen 2og en Intel Edision. Han vil lage noe kult som kan styres, og har en plan om å automatisere ett eller annet i hjemmet sitt som han ikke har tenkt på enda.

De tre favorittappene er Feedly, Shazam og Authenticator. På spørsmål om hvordan app markedet ser ut om 5 år svarer Harald: “Tror det kommer til å være veldig mye fler apps enn det er nå. I og med at vi stadig får fler og fler ting tilkoblet, så ser jeg for meg at vi får apps som snakker med hverandre og spiller sammen på et litt annet vis enn det vi er vant med i dag. Internet of things er spennende i forhold til hvordan man ser for seg apps kommer til å utvikle seg.

 

Det har nok blitt endel sprørsmål om hjelp til IT-relaterte problemer, men med t-skjorte med påskriften “I will not fix your computer”, burde man kanskje se seg om etter andre løsninger før man ber om hjelp neste gang.  Men noen tips til andre yrende utviklere kommer han gjerne med: Fokus, lidenskap og nysgjerrighet.

 

 

Tusen takk for at du delte litt av deg selv med oss, Harald! Jeg gleder meg til å oppleve din fremtid - og skal definitivt koble meg til!


Comments (0)

Skip to main content