Fra medisinstudiet til Institutt for Informatikk


Karoline Klever ønsket egentlig å studere medisin. Da hun etter videregående tok en årsenhet i realfag for å samle litt ekstra poeng ble hun derimot fanget av noe helt annet. Den logiske og matematiske delen av henne ble mer fristet av medelevenes oppgaver i "Grunnkurs i objektorientert programmering" og hun bestemte seg raskt for å skifte retning. Hun tok en Bachelor i Informatikk på Universitetet i Oslo og har i dag jobbet som utvikler og konsulent i fem år.

 

 

"Jeg er en heltidsutvikler med utvikling som hobby" sier Karoline. Til daglig jobber hun med utvikling av nettbutikker, nettsider og intranett ved hjelp av EPiServer sine produkter. I tillegg er hun en del av Research & Development teamet til Epinova hvor hun fokuserer på interne verktøy som Octopus Deploy og kvalitetssikring i form av QA-prosesser.  Det er helt tydelig at den gang Karoline byttet planene om medisinstudiet til Programmering så valgte hun rett. I dag ser hun at utvikleryrket er veldig variert og spennende. Teknisk problemløsning satt i sammenheng med kreativitet, kommunikasjon og en god dose tålmodighet gjør at man daglig får utfordret seg selv. Det er rett og slett komplett umulig å bli utlært, og derfor vil Karoline gjerne anbefale yrket for alle andre som kan være interesserte.

 

En god utvikler er opptatt av kvalitet og forsøker alltid å bli bedre. Det hun lærer underveis har hun glede av å videreformidle til andre og hun forstår viktigheten av å velge riktig verktøy til jobben som skal utføres. Og det er vel akkurat de sidene og den personligheten som gjør Karoline selv dyktig i faget sitt, at hun hele tiden ønsker å lære nye ting og gir seg selv utfordringer som ligger langt utenfor komfortsonen. "Det morsomte jeg har skapt hittil er et CRM rammeverk mot Microsoft Dynamics CRM. Rammeverket benytter seg av web servicene til Dynamics CRM og det gir utviklere et API å jobbe mot så de ikke behøver å sette seg inn i detaljene om hvordan Dynamics CRM fungerer."  Nå om dagen er det kuleste hun holder på med  å innføre Octopus Deploy i alle våre prosjekter. Å finne en struktur og et oppsett som vil fungere for over 100 kundeprosjekter med tilnærmet like mange, forskjellige driftsmiljøer synes Karoline er utrolig utfordrende og spennende.

På fritiden bistår hun mer enn gjerne familie og venner som trenger hjelp, så lenge det handler om software, for "selv om en pilot og en flyteknikker begge jobber med fly, så ville du aldri bedt den ene gjøre jobben til den andre."

 

En vanlig arbeidsdag starter gjerne tidlig. Karoline er ofte en av de første på kontoret, og nyter et par timer uforstyrret med koding og kaffe før prosjektledere og kunder er på plass og vil ha oppmerksomhet. Dagene tilbringes stort sett i Visual Studio, kun avbrutt av et fåtall status- og avklaringsmøter. Små avbrekk underveis med blogging (www.karolikl.com) og Twitter gir noen pustepauser og holder henne oppdatert på hva andre driver med. Karoline liker å holde seg oppdatert, og på spørsmål om hvilke apper som er hennes favoritter svarer hun: "Pluralsight appen redder enhver langtekkelig busstur og holder meg faglig oppdatert. Trello appen gjør at jeg klarer å holde oversikt og orden på en hektisk hverdag. Og Sonos appen sørger for underholdning, enten det er koding, matlaging, lesing eller husarbeid som er fokuset."

 

Som kvinne i et mannsdominert yrke har Karoline selvfølgelig gjort seg opp noen meninger om nettopp hvorfor det er så få kvinner, og hva som skal til for å hente flere til yIT-bransjen. Hun mener at imaget utviklere har fått må forandres.  "Utviklere har i en lang tid blitt fremstilt som en overdreven nerdete rase som trives best i selskap med en kasse Cola og et hjemmelaget rack i en mørk kjeller". Vi må få unge jenter til å forstå at programmering er en mulig vei å gå for alle som interesserer seg for matematikk, logikk og problemløsning. Dette vil vi klare ved å få sterke kvinner i bransjen til å gå foran som rollemodeller og vi må slutte å anta at alle utviklere er menn. 

Som alle andre har også Karoline en drømmejobb: Min drømmejobb er å få leke meg med ny teknologi og presentere denne teknologien for andre. Jeg ville fortsatt hatt en utviklerrolle, men ved å være synlig ville jeg forhåpentligvis
inspirert flere kvinner til å vurdere IT-bransjen. Som et sideprosjekt drømmer jeg om å skrive en bok om norske pioneerer innen IT, ettersom mange ikke er klar over betydningen nordmenn har hatt i utviklingen av IT-verden. I dag er hun synlig på mange områder, men det har hun ikke vært hele tiden. Det å bli synlig var en stor overgang, spesielt for å komme over sin egen frykt. I dag vet hun at det å være synlig som kvinnelig utvikler ikke medfører kritikk og negative kommentarer, men heller støtte og gode tilbakemeldinger.

 

Med Dr Grace Hopper som et av sine forbilder avslutter Karoline Klever med noen gode råd til andre utviklere:

  • Vær aldri redd for å stille spørsmål, uansett hvor dumt spørsmålet kan virke.

  • Få deg en Pluralsight konto så du kan bruke reisetiden til og fra jobb til noe nyttig og lærerikt.

  • Finn ut hvor du ønsker å være om et år og sett deg selv mål deretter.

 

 

For oss som nå er blitt enda litt bedre med Karoline Klever, så fremstår hun som  er god rollemodell som kanskje selv kan bringe flere kvinner inn i faget. Vi stiller oss fremst i køen når boken blir lansert! Takk for at du ville dele litt av deg selv!

 

 

 

 

 

 

 


Comments (0)

Skip to main content