Bli med Jon Galloway og Glenn Henriksen på gratis ASP.NET kurs!


Webteknologier beveger seg fortere enn noensinne og sammen med de, forventningene til applikasjonene du skal lage. Nettlesere implementerer HTML5 og CSS3 støtte over en lav sko. Folk forventer at webapplikasjonene dine både ser bra ut og oppleves som hurtig og enkel å bruke. Dette stiller store krav til deg som utvikler og ikke minst til verktøyene og plattformen du velger.

Det er ikke nok med den tradisjonelle oppdateringen av Visual Studio og tilhørende teknologier annen hvert år. Når du fikk ny versjon av Visual Studio fikk du verktøykassen du skulle bruke de neste to årene. Kom det noe nytt i den tiden var det lite hjelp å hente. Microsoft har heldigvis tatt den nye virkeligheten innover seg. De siste versjonene av Visual Studio har åpnet opp for en helt ny metode og takt for oppdateringer. I fjor på denne tiden kom Visual Studio 2012 med ASP.NET 2012 med en rekke forbedringer i ASP.NET, MVC og WebForms, men og i det som kalles «Web Tools». «Web Tools» er den biten av Visual Studio vi bruker til å lage webapplikasjoner. For eksempel var JavaScript editoren helt ny og Page Inspector var en ny funksjon. Omtrent et halvt år senere kom Update 2 med et lass av oppdateringer til ASP.NET og Web Tools.

Og nå har nylig Visual Studio 2013 kommet. Med nok en smørbrødliste av oppdateringer til ASP.NET og Web Tools.

Meldingen er klar, hvis du jobber med ASP.NET kan du forvente deg mye hurtigere oppdateringer fremover. Hvert halvår satser de på. Pluss oppdateringer av biblioteker og rammeverk via NuGet i mellomtiden. Microsoft satser virkelig på at Visual Studio skal kunne henge med i utviklingen av webben.

En viktig trend i oppdateringene er veien mot «One ASP.NET». Det gamle skillet mellom ASP.NET Web Forms og ASP.NET MVC viskes ut. I VS2013 kan du mikse og blande til hjertens lyst. Du kan lage en applikasjon hvor kundesidene er i MVC, der har du JavaScript som prater med WebAPI kontrollerne dine og administrasjonsdelen skriver du i WebForms med noen Telerik kontroller. Dette krevde før knoting i prosjektfiler, kopiering av GUID-er og hadde du flaks virket det. Nå er det redusert til noen avkryssingsbokser i den nye File -> New Project dialogen. Nå er det slutt på dialogen hvor du malte deg inn i et hjørne uansett hva du valgte.

Front-end utvikling har fått et mye større fokus, både i webutvikling generelt og i Visual Studio. JavaScript-, HTML- og CSS-editorene er byttet ut og forbedret. ASP.NET har alle tingene du trenger for å lage moderne og raske webapplikasjoner. Editorene har fått utvidet støtte for flere klientrammeverk, bl.a. intellisense for Knockout og AngularJS.

En ny sak i verktøykassen er SignalR, et rammeverk for sanntidskommunikasjon mellom klienter og server. Du kan dytte oppdateringer fra server til en eller flere klienter, samtidig, noe som åpner for enda flere muligheter i applikasjonene dine.

På toppen av kransekaken sitter Windows Azure, nå enda mer integrert i Visual Studio. Publisering av applikasjonene dine er blitt enklere, du kan opprette og konfigurere web sites i Visual Studio, du kan lese loggene og du kan til og med debugge applikasjonene dine i skyen, fra Visual Studio på pulten din!

Dette er bare et utvalg av nyhetene i ASP.NET og Web Tools, det er mye mer i godteposen!  Mange små forbedringer som gjør hverdagen bedre, litt og litt.

Har du lyst på en grundigere gjennomgang av mulighetene i ASP.NET? Da kan du melde deg på et gratis kurs 9. desember! Jon Galloway, Senior Technical Evangelist fra Microsoft og vert på Herding Code podcasten er på denne siden av Atlanteren og kjører et heldagskurs i ASP.NET. Der får du gått igjennom alt jeg har snakket om her og mye mer! «Sikkert dyrt,» tenker du? Nei, det er gratis! Meld deg på nå, før det blir fullt!

-Glenn


Comments (0)

Skip to main content