Build 2017 Seattlessa – tekoälyä ja pilvivisioita


Microsoftin vuoden suurin kehittäjätapahtuma Build pidettiin Seattlessa 10.-12.5.2017. Mukana oli noin 5000 kehittäjää ympäri maailman. Mitä julkaistiin ja mihin ollaan menossa?

Tapahtuman kahdesta keynote-puheenvuorosta ensimmäinen käynnistyi Satya Nadellan tekoälyvisiolla ja jatkui pilvipalveluiden päivityksillä. Buildin teema on selvä: Tekoäly tulee kaikkien Microsoftin tuotteiden osaksi, ja laskenta jakautuu pilvestä myös erilaisiin IoT-älylaitteisiin (”edge computing”). Kuumimpia uutuuksia perinteisempien pilvipalveluiden puolella olivat muun muassa tuotannossa pyörivien Azure Web Appien debuggaaminen ja DocumentDB-palvelun seuraaja Cosmos DB. .NET-maailman ulkopuolelta tulevia kiinnostanee myös se, että Azure SQL Database tukee jatkossa SQL Server -kantojen lisäksi myös MySQL:ää ja PostgreSQL:ää.

Kehittäjätyökalujen osalta tuhdeimmat aplodit sai Xamarin Live Player, joka mahdollistaa iOS-sovellusten kehittämisen pelkällä PC:llä ja iPhonella. Apple-maailmaa hemmoteltiin lisää, kun Visual Studio for Mac luopui preview-lätkästään. Konttituki oli paljon esillä erityisesti Visual Studio 2017:n ja Service Fabricin päivitysten muodossa.

Toisen päivän teemana oli Windows ja sovelluskehitys eri laitteille. Syksyllä julkaistavan Redstone 3 -päivityksen oikea nimi tulee olemaan Fall Creators Update. Syys-Windows keskittyy entistä enemmän parantamaan käyttäjän elämää monen laitteen maailmassa. Uusi Windows Timeline auttaa jatkamaan puhelimella keskeytyneitä hommia työpöydällä ja päinvastoin, Cloud Clipboard taas siirtää tietoa laitteelta toiselle. Näiden taustalla vaikuttavat jo edellisiltä vuosilta tutut teknologiat Project Rome ja Microsoft Graph, jotka molemmat ovat ottaneet isot askeleet eteenpäin.

Yhdistetyn todellisuuden maailma ei edennyt tällä kertaa huimasti, mutta kaksi tärkeää uutista tuli: Ensinnäkin Microsoft lanseerasi kädessä pidettävät ohjauslaitteet, jotka korvaavat sormieleet MR/VR-lasien kanssa. Toisekseen kerrottiin, että taannoin luvatut MR-lasit saapuvat joulumarkkinoille. Acerin lasit myydään paketissa käsiohjainten kanssa, ja kokonaisuuden hinta on rapakon takana 399 taalaa. Kuulostaa lupaavalta!

Buildin esitykset ovat katsottavissa Channel 9 -palvelusta. Build-konferenssin maailmankiertue Build Tour tulee myös Suomeen – ilmoittaudu täältä! Ja hei – jos haluat keskustella Buildista tai muista kehittäjäaiheista muiden suomalaisten ammattilaisten kanssa, liity toki koko Suomen Microsoft-ammattilaisten Slack-kanavalle!

Tässä vielä suoralinkkejä muutamiin suosittuihin Build-sessioihin:

 


Microsoftin suurin kehittäjätapahtuma Build pidettiin Seattlessa toukokuun alussa. Build-kiertue tuo tapahtuman tärkeimmät tarinat ja kovimmat julkistukset kahdeksaan kaupunkiin ympäri maapalloa. Tänä vuonna Suomi on yksi kohdemaista, ja Buildin parhaat palat saapuvat Helsingin Telakalle 14. kesäkuuta. Rekisteröidy mukaan osoitteessa http://buildtour.microsoft.com


Comments (0)

Skip to main content