TechDays vieraskynä: Kolme esitystä jotka nivoutuvat löyhästi yhteen: Entity frameworkiä (EF), arkkitehtuuria ja uusia tuulia


Blogin kirjoittaja Pasi Taive, Cybercom.

 

Tänä vuonna minulla on TechDays:sä kolme esitystä jotka nivoutuvat löyhästi yhteen. Tietysti vain yhtäkin voi ja kannattaa tulla kuuntelemaan, mutta parhaimman näkemyksen kokonaisuudesta saa kun tulee vilkaisemaan kaikki esitykseni. Jos olet siis kiinnostunut Datan käsittelystä ja arkkitehtuureista kannattaa tulla kuuntelemaan minun vaahtoamista näistä asioista J

 

 

Aloitan EF 4.1 esityksellä, joka on aika peruskauraa, mutta pitänee sisällään myös muutaman mielenkiintoisemman jutun myös kokeneemmille koodaajille tai arkkitehdeille. Muutaman tunnin edellisen esityksen jälkeen jatkan EF Code First esityksellä. EF Code First esityksessä menen hivenen syvemmälle ORM:n maailmassa, käyn läpi asioita kuten datan käsittelyn filosofiaa, ORMin ja EF keskeisimpiä design patterneita (mm. Unit of Work, Identity Mapping, jne…), mistä jatkan sitten demoilla.   Linkki agendaan.

 

 

Viimeinen esitykseni on sitten perjantaina (CQRS Käytännössä), jossa käyn läpi arkkitehtuuri konseptin Command And Query Responsibility Segregation (CQRS) käytännön tasolla. Ennen tuota esitystä kannattaa käydä kuuntelemassa Hytin Mikon esitys CQRS:tä joka luo pohjan minun esitykselleni. Asia on periaattteessa yksinkertainen ja perustuu siihen että datan kyselyt ja tilan muuttaminen ovat kaksi täysin eri asiaa ja ne voidaan erottaa arkkitehtuurisessa mielessä. Näiden asioiden erottaminen (kyselyt ja tilan muuttaminen) antaa meille paljon mahdollisuuksia arkkitehtuurin tekemiseen. Perinteiseen N-TIER arkkitehtuuriin verrattuna CQRS-arkkitehtuurissa on enemmän liikkuvia osia, mutta osat ovat pienempiä ja niillä on tarkemmat vastuut. Askel CQRS-arkkitehtuurin suuntaan voi olla joillekin henkilöille helppo ja joillekin vaikea. Tästä lisää minun esityksessäni. Linkki agendaan.

 

 

Kaikissa näissä kolmessa esityksessä käytän samaa ideaa ja sovellusta demoissa. Demot kehittyvät esityksissä ja kuulijoille jää käsitystä siitä, miten eri tavoilla voimme tietojärjestelmiä rakentaa. Tietysti ehdimme raapaisemaan vain pintaa, mutta tarkoitus onkin herättää mielenkiintoa, sekä helpottaa itseopiskelua lisää aiheista.

 

Skip to main content