Cloud computing -arkkitehtuurit


Cloud computing eli suomeksi pilvilaskenta on kiistelty teknologia-alue. Mihin sitä kannattaa käyttää ja onko siitä mitään hyötyä? Osan, kuten InfoQ:n artikkelin “Cloud Computing for the Wrong Reasons” kirjoittajien,  mielestä cloud computing on vielä työkalu vailla tarvetta. Kirjoittajat tosin tunnistavat pilvilaskennalle tiettyjä kapeita sovellusalueita. Yksi ehdotetuista ratkaisuista on verkkopohjaiset 3D-pelit palvelimella tapahtuvalla renderöinnillä ja ohutpäätteillä. Kuka tahansa verkkopohjaisia reaaliaikaisia pelejä pelannut tosin tietää verkon latenssin tekevän ideasta lähes mahdottoman.


Kokosin yhdessä muutaman kumppanin kanssa artikkelin “The Battle for Clouds” siitä, mihin meidän mielestämme cloud computing sopii. Artikkelissa annetaan yleiskuva ja viitekehys cloud computing -alustojen vertailuun. Lisäksi pohdimme mitä vaikutuksia cloud computing –alustan käytöllä on ratkaisuarkkitehtuuriin. Mukana on myös kaksi cloud computing –pohjaista sovellusesimerkkiä, Sopima Contract Managent ja Sproodle.


Vielä kiitos muille artikkelin kirjoittajille; Aali Alikoski, Antti Makkonen ja Nicklas Andersson.


t. Pasi Mäkinen


[Edit 1.10. 14:30: Korjattu linkki artikkeliin]


Comments (0)

Skip to main content