Mitä eroa on Louis Vuittonin "Speedy 30" -laukulla ja Alepan muovikassilla?


Laukku ja kassi? Molemmilla siis voi kantaa tavaraa, mitäs tästä nyt melua pitämään? Minua asia alkoi askarruttaa siinä vaiheessa, kun vertasin hintaa. Speedy 30 maksaa satoja euroja ja Alepan muovikassin saa 15 sentillä. Mistä on kyse? Tätä täytyy selvittää.


 


Ohjelmistoalalla kun ollaan, niin tarkastellaanpa asiaa tyypillisten ohjelmistovaatimusten näkökulmasta. Molemmat, sekä Speedy 30 että muovikassi, ovat aina saatavilla kunhan ne ovat alun perin hankittu ja niitä ei ole hukattu (availability). Molemmat ovat varsin turvallisia, tosin Speedy 30 kestänee ulkoisia kolhuja hieman muovikassia paremmin ja Speedyssä on myös vetoketju, joten se on hieman turvallisempi (security). Kumpainenkin toimii luotettavasti kunhan niitä ei valtavasti ylikuormita, esim. suurilla nestemäisillä kuormilla (reliability). Sekä muovikassi että Speedy 30 siirtävät tavaraa ainakin niin paljon kuin sitä jonkun matkaa jaksaa kantaa (functional specification, performance). Jos tavaraa on paljon kannettavana voi hankkia Speedy 30:n tai muovikassin toisellekin kädelle, joten kyllä skaalautuu. Rajapinta käyttäjälle on varsin samanlainen. Molemmissa on kädensija, josta niitä on hyvä kantaa (user interface). Samaisesta kädensijasta sekä Speedy 30:n että muovikassin voi laittaa roikkumaan vaikka polkupyörän ohjaustankoon (system interface). Hmm, molemmilla siis homma hoituu ja eroja on vaikea löytää.


 


Miksi siis toinen maksaa satoja euroja ja toinen 15 senttiä?


 


Täydellistä vastausta tuskin onkaan, mutta osittainen vastaus piilee "suunnittelun" tavoitteessa tai koska suomenkielessä ei ole oikein hyvää sanaa termille "design" niin käytetään termiä "design" paremman puutteessa. Mitä tämä design oikein on ja mitä se tarkoittaa? Designilla ja sen yhteydessä tuotteeseen tai palveluun on aina jokin tavoite. Tämän tavoitteen ymmärtäminen selvittää osaltaan miksi Speedy 30 maksaa satoja euroja ja muovikassi maksaa 15 senttiä. Jos tarkastelemme esimerkkiämme huomaamme, että designin ja tuotteen tavoite Speedy 30:lle ja muovikassille ovat varsin erilaiset. Muovikassille tavoite lienee "mahdollisuus siirtää edulliset päivittäistavaraostokset mahdollisimman edullisesti paikasta A paikkaan B". Speedy 30:n omistajalle Louis Vuittonin tavoite on "viedä kantajansa tavanomaisuudesta poikkeavalle matkalla" (a journey beyond - an extraordinary experience) . Siis lähtökohtaisesti nämä kaksi "ohjelmistovaatimuksiltaan" varsin samankaltaiset ratkaisut ovatkin suunniteltu (design) aivan eri tarkoituksiin , toinen on tavarankuljetukseen ja toinen elämyksen tuottamiseen. Tavoitteet ovat erilaiset ja niin myös hinta. Jos designin tekijä onnistuu tavoitteessaan hän myös saa pyytämänsä hinnan.


 


Design on toiminnallisen ja emotionaalisen kokemuksen suunnittelua valittuun tarkoitukseen valitulle kohderyhmälle.


 


Olemmeko me ITC maailmassa hyödyntäneet "designin" mahdollisuuksia ? Onko sinun ratkaisusi sellainen, että käyttäjä suorastaa hehkuu punaisena rakkaudesta sitä käyttäessään? Ja jos ei, niin pitäisikö?


 


Silverlight 3 ja Expression Studio 3 tarjoavat tarvittavat teknologiat ja työkalut erinomaisten emotionaalisten kokemusten suunnitteluun ja toteutukseen. Expression Studion saumaton yhteispeli Visual Studio -kehittäjävälineiden kanssa takaa, että emotionaaliset kokemukset ja muut ohjelmistovaatimukset voidaan toteuttaa saumattomasti. Expression Studio 3 on saatavana kaikille MSDN Premium Subscriptionin tilaajille ja myös erikseen hankittavissa.


 


. Remix 09 tapahtumassa saat kattavamman läpileikkauksen Silverlight 3 -teknologiasta ja Expression Studio 3 tuoteperheestä, ilmottaudu täällä !


. Lue lisää www.silverlight.net ja www.microsoft.com/expression


 


Matti Antila


 

Comments (0)

Skip to main content