Silverlight 3 tuo parannuksia videon laatuun ja suorituskykyyn


 


Viimeiset pari viikkoa on ollut todella hulinaa eri seminaarien ja julkistusten saralla. Viime viikolla järjestetyssä MIX09 -konferenssissa julkistettiin Silverlight 3 -versio. Se jatkaa huimaa innovaatioiden sarjaa ja tuo mukanaan yli 50 uutta ominaisuutta - esimerkiksi paljon odotetun web-sovellusten ilman selainta ajamisen tuen (out of the browser).


 


IIS Media Services (IIS Media Pack) tarjoaa sisäänrakennetun mediantoimitusratkaisun, jossa Smooth Streaming tarjoaa HTTP protokollan päällä toimivan, dynaamisesti videon ominaisuuksia muuttavan ratkaisun. Siirrettävän videon laatua säädetään riippuen vallitsevasta verkkokaistasta ja prosessorin kuormituksesta. Aito HD (720+) mahdollistuu Silverlight 3:ssa kun laitteistokiihdytystä tukeva grafiikkamoottori kuuluu ratkaisuun ja on hyödynnettävissä sekä reaaliaikaisiin että tilauspohjaisiin medioihin. Suunnittelija voi luoda vaikka 3D-ympäristössä dynaamisesti elävän piirtopinnan, joka näyttää reaaliajassa HD-tasoista videota. Videon suojausominaisuudet kuuluvat pakettiin valmiina.


 


Kyse ei tietystikään ole vain mediatoteutuksista. Liiketoimintasovelluksiin löytyy Silverlight 3:n mukana niin käyttöliittymäsuunnitteluun kuin sovelluskehitykseen valtavia parannuksia. Tarjolla on yli 100 uutta kontrollia (kaaviot, navigaatiot, kartat, datan käsittelyt jne.), perspektiivinen 3D -grafiikka ja mm. uudet laajennettavat animaatio-ominaisuudet. Käytössä on toiminnallisuuksia, jotka mahdollistavat käyttöliittymäsuunnittelijoille ja kehittäjille aivan uudenlaisia ja käytettävämpiä toteutuksia. Pixel Shader -tehoste tuo uusia mahdollisuuksia mm. varjojen ja sumennusten toteutuksiin. Ohjelmoija voi luoda myös täysin omia laajennuksia, jotka voidaan liittää mihin tahansa graafiseen sisältöön hyödyntäen esim. kontrollien Visual State -ominaisuuksia..NET kehittäjille Silverlight tuo aivan uutta mukavuutta RIA-sovelluksien toteutukseen. Koska Silverlightin ohjelmointikieli on sekä selainpäässä että palvelimella sama, tarvitsee esim. validointitoiminnallisuudet toteuttaa vain kerran. Näin saadaan ylläpidettyä tietoturvallinen malli ilman ylimääräistä ohjelmointia eri tasoissa.


 


Silverlight tuo nyt kattavat mahdollisuudet käytettävien ja helposti jaettavien liiketoimintasovellusten toteutukseen.


 


Kannattaa tutustua Mix09 keynote-puheisiin ja uusimpiin toiminnallisuuksiin osoitteessa http://live.visitmix.com.


 


Jukka 


 

Comments (0)

Skip to main content