Tehokkuutta testaukseen
Vaikka hyvin harva jos kukaan kyseenalaistaa laadunvarmistuksen ja testaamisen arvoa, tapa jolla se tehdään sekä herättää paljon keskustelua että aiheuttaa merkittävästi päänvaivaa. Siitä huolimatta että keskeisimmät best practicet ovat hyvin tiedossa, testaus tulee usein kohtalaisen myöhään mukaan projektiin, ja testaajat voivat joissain ympäristöissä jopa kokea olevansa kakkosluokan kansalaisia.

Visual Studion ja Team Systemin käyttäjille on saatavana konkreettisia apuja, jotka tuovat paljon kaivattua helpotusta testaukseen ja laadunvarmistukseen. Visual Studio Team Suitessa on mukana kattava paletti työkaluja testauksen avuksi - web-testausta, yksikkötestausta, kuormitustestausta, manuaalista testausta, koodin analyysiä, koodin profilointia ja kattavuutta, testausautomatisointia, testausprojektinhallintaa ym.

Team Suiten testauslähestymistapa voidaan kiteyttää kahteen sanaan: ajoissa ja usein. Kaikkihan tietävät, että mitä aiemmin bugi huomataan, sitä huokeampaa se on korjata sekä työmäärässä että rahassa mitattuna. Toiminnallinen testaus tulee yleensä mukaan vasta kun jokin toiminnallinen kokonaisuus on saatu tehtyä suurimmilta osin ja laadunvarmistuksen mukaantulo tätä aiemmin vaatii avuksi toisenlaiset keinot. Team Suitessa tähän pureudutaan kahdelta suunnalta. Ensinnäkin koodin analyysillä ajetaan tietyt tarkistukset jo lähdekoodille esimerkiksi tietoturvametodien käytön, muuttujien käytön tai kompleksisuuden osalta. Toisekseen uudelle metodille voidaan parilla napinpainalluksella luoda valmiita yksikkötestirunkoja, joihin voi halutessaan hakea syötteet vaikka tietokannasta.

Sanalla 'usein' taas viittaan siihen, että tehdyt testit ja tarkistukset ajetaan mahdollisimman usein ja että tätä toimintaa automatisoidaan mahdollisimman pitkälle vähentääkseen projektihenkilöiden tekemää toistuvaa käsityötä. Niinpä halutut testit ja koodianalyysit on mahdollista ajaa automaattisesti vaikka jokaisen checkinin ja jokaisen buildin yhteydessä, ja ajoittaa ne myös pyörimään haluttuina ajankohtina tai vaikkapa kellon ympäri. Yhdistettynä Team Foundation Serverin projektinhallintaan projektista saa helposti tiedot siitä, mitkä vaatimukset ovat onnistuneesti toteutettu ja testattu, ja missä ovat testauksen pullonkaulat.

Lue lisää Visual Studio Team Suitesta sekä Suomen kumppaniverkosta.

 

Iikka Paavolainen
Developer Solution Specialist
Microsoft Oy
v-iikkap@microsoft.com

Comments (0)

Skip to main content