Истории на успеха от Imagine Cup: 2007 г.


Състезанието Imagine Cup стартира през 2003 г. , когато за първи път студентите от цял свят се изправят пред предизвикателството да променят света с помощта на технологиите. Тогава тази инициатива привлича приблизително 1 000 участника от 25 страни, като до финалите в Барселона достигат общо 15 отбора. Днес, 10 години след началото, Imagine Cup вече е познато като “технологичната олимпиада”, която събира най-ентусиазираните и способните млади хора от цял свят. Само през 2011 г. записаните за участие студенти са повече от 300 хиляди, идват от 183 страни, а до финалите в Ню Йорк достигат цели 128 отбора.

По случай 10 годишния юбилей на едно от най-значимите академични събития в световен мащаб решихме да напишем една поредица в блога, която представя българското участие в състезанието. На този етап, тя ще включва 5 поста и ще разкаже за опита на отборите, състезавали се за България, какви са били техните преживявания и какво се е случило с тях след състезанието.

Българският проект

Историята ни започва от 2007 г., когато в България за първи път се провежда локален кръг на Imagine Cup в категорията Софтуерен дизайн. Темата на състезанието е “Представете си свят, в който технологиите помагат да се решат най-сложните проблеми на света”. Интересът е огромен и на локалните финали се представят общо 7 проекта. Локалният кръг печели отбор Brainstorm с проекта си Bookvar, който подпомага обучението и работата в екип, чрез използването на техниката “mind map”.

Софтуерът дава възможност да се представят идеи и информация по един по-различен от стандартния праволинеен начин, което прави тяхното разбиране, усвояване и надграждане много по-лесно. Идеята на проекта е да даде удобен инструмент на хората да се справят с огромните количества информация, които ни заливат всеки ден, а крайната цел – да направи образованието по-ефективно и привлекателно за учениците, като помогне на учителите да изграждат знания по един по-добър начин.

Технологиите, които използват Brainstorm са изключително иновативни за времето си и включват Microsoft .NET Framework 3.5, WPF, WCF, Silverlight, SharePoint Services, Microsoft Live Services, а инструментите с които е изграден проекта са Visual Studio 2005, Visual Studio 2008 (aka “Orcas”), Expression Blend.

Bookvar е проект с отворен код, който можете да разгледате на адрес:

http://bookvar.codeplex.com/

Финалите

korea07Световните финали през тази година се провеждат в столицата на Южна Корея, Сеул, където се събират 112-те отбора финалисти и в продължение на една седмица представят своите проекти. Нещата, които най-много впечатляват българските участници от екипа на Brainstorm са гостоприемността на домакините, мястото на което се провежда финала и тогавашният мениджър на академичните програми на Майкрософт на световно ниво, Joe Wilson, който отборът нарича “Майкрософтския Том Круз”. Натовареният график и традиционната корейска храна пък са сред нещата, които не оставят много добри впечатления у отбора. В крайна сметка, впечатленията им от финалите са изключително положителни, а най-важното нещо от финала за тях са хората:

“След първия кръг в състезанието успяхме да разберем истинската му стойност. Спряхме да мислим за презентацията и се огледахме наоколо. Познайте какво видяхме. Хора, Точно така. Видяхме хора от целия свят – от Бразилия до Сингапур, от Корея до Шри Ланка. Играхме StarCraft с отбора от Босна, победихме всички на джаги, играхме Gong-Gong-Chi-Bang с корейците, пяхме "We will rock you" с французите и просто се забавлявахме. Поглеждайки назад вече виждаме ясно каква е истинската цел на Imagine Cup – всичко е за хората. Всичко е направено, за да бъдат събрани младите активни хора по света и да се забавляват заедно.”

След Imagine Cup

Какво се случва с отбора след състезанието? Както те самите споделят, те отиват в Корея за да станат първи. Плановете им, обаче не се осъществяват толкова точно и те започват да мислят по какъв друг начин биха могли да спечелят. Целият отбор е изключително запален по идеята на Bookvar и след прибирането си в София решава да основе собствена фирма, която се посвещава изцяло на разработката на този проект. Двама от участниците дори напускат добре платените си работи, за да се захванат със собствения си проект.

Няколко месеца по-късно, младият екип привлича вниманието на Телерик, една от бързо разрастващите се български софтуерни компании. Телерик решават да инвестират в разработката на проекта, като Brainstorm стават част от тях, а Bookvar започва да се използва активно вътре в компанията. Днес четирима от участниците в Brainstorm продължават да работят в Телерик като мениджъри на екипи и казват, че са изключително доволни от участието си в Imagine Cup и вратите, които им е отворило то.

Comments (0)

Skip to main content