Imagine Cup 2012 – кой ще представи България на световните финали?


След 2 седмици, на 6 юли 2012 г. започва последният етап от тазгодишното издание на състезанието Imagine Cup. През тази година на световните финали на “технологичната олимпиада” се класира един български отбор в категория Софтуерен дизайн. Ето и малко повече подробности за състезанието през тази година и за отбора, който ще представя страната ни на световните финали на състезанието в Сидни:

 

Организация

За първи път през тази година, състезанието в категория Софтуерен дизайн беше проведено в различен формат:

- Кръг 1 – концепция, който завърши на 20 декември 2011. Общо 12 отбора се включиха в състезанието, което постави своеобразен рекорд за изданието му в България. Шест от тези отбори бяха избрани от журито да продължат напред и да представят реализираните си проекти в Кръг 2.

- Кръг 2 – проекти, който завърши на 23 април 2012 с локалните финали в категорията.

clip_image001
clip_image002
        

Oфициалната си подкрепа за състезанието оказаха неговите партньори - Telerik и Haemimont, две компании с изявена страст към иновациите и креативността в областта на технологиите.

Финали  

Локалните финали в Софтуерен дизайн също бяха проведени в нов формат. През деня на 23 април, шестте отбора класирали се на втори кръг презентираха своите идеи на английски пред специалното жури, останалите отбори и гостите на събитието. Събитието се проведе в Софтуерна академия на Телерик. Журито беше съставено от 7 стриктни съдии, които оцениха представените проекти и в най-малките детайли и положиха много усилия, за да изберат победителя.

clip_image003
clip_image004clip_image006

Печелившият отбор беше награден на специална церемония във вечерта на 23 април, която се състоя в Амфитеатъра на хотел Арена ди Сердика.

Специални гости на събитието бяха изпълнителният директор на Майкрософт България, Георги Ранделов и изпълнителния директор на Майкрософт за централна и източна Европа, Такуя Хирано, които лично наградиха всички отбори.

Някои от бившите участници в Imagine Cup също присъстваха на анграждаването и разказаха за успехите, които са постигнали след състезанието*.

clip_image007clip_image008

 

Подкрепа на високо ниво

През тази година Imagine Cup в България получи и допълнително поощрение от президента на републиката, Росен Плевнелиев.

clip_image009

Победителите

clip_image010

Разбира се, всички отбори, които взимат участие в това състезание са победители, така че можем да кажем, че през 2012 имахме 6 печеливши отбора, съставени от 22 студента и подкрепени от 4 ментора.

Отборът, който си тръгна с купата, обаче беше един - K-Vision, който разработи специален софтуер в подкрепа на хората със зрителни промени. Чрез използването на иновативен подход, включващ технологиите Kinect и Windows Phone, отборът представи решение, което да помага на незрящите да се ориентират по-лесно в заобикалящата ги среда и да придобият по-добра представа за света, в който живеем. И най-впечатляващото от всичко е, че проекта ще бъде достъпен като цялостно решение, което потребителите ще могат просто да грабнат от рафта в магазина и да започнат да използват веднага!

*Очаквайте специалната серия постове с историите на участниците в Imagine Cup от България. В тях ще разберете тяхната гледна точка за състезанието и ще научите какво се е случило с тях след него.

Skip to main content