Walk2Help спечели локалния финал на Imagine Cup 2011


Днес (30.04.2011) се проведе локалния финал на най-голямото технологично състезание за студенти в света – Imagine Cup, категория Софтуерен Дизайн. Събитието беше открито от изпълнителния директор на Майкрософт България, Георги Ранделов, който връчи и наградите след края на състезанието.

IMG_0302

След полагането на огромни усилия в продължението на няколко месеца, до последния и най-важен етап достигнаха 4 отбора. Това бяха Walk2Help , DarkFlame, Mitko&Zlati и TU-Varna. Всички те представиха изключително интересни и иновативни технологични решения, които целят да подобрят живота на всеки един от нас. Крайното класиране изглежда така:

  1. Walk2Help
  2. TU-Varna
  3. DarkFlame
  4. Mitko&Zlati

Отборът-шампион, който грабна купата за първото място, Walk2Help, е разработил решение ориентирано към опазването на околната среда. Отборът на Ивелин Моллов, Ивайло Хинов, Александър Далемски и Иван Гърбев, с ментор Ради Атанасов описват решението си така:

„Walk2Help цели да намали емисиите въглероден диоксид отделяни в атмосферата, като стимулира хората да ходят пеша вместо да използват моторни превозни средства. Спестеното количество въглероден диоксид се отброява от мобилно устройство и се запазва в онлайн профил в облака. Системата предоставя възможност за разменяне на този въглероден диоксид срещу ресурси, предоставяни от спонсори за благотворителни каузи.

Решението мотивира потребителите да споделят своите успехи в различни социални мрежи като Twitter и Facebook. Съществува и възможност за публичен Walk2Help профил.

За целта са използвани най-актуалните технологии на Майкрософт, като Windows Azure, SQL Azure, Silverlight for Windows Phone 7, WCF, ASP.NET, Bing Maps и много други.“

Представителите на морската ни столица, Илка Серафимова, Димитър Георгиев, Валери Богданов и Светослав Щерев, с ментор Венцислав Николов, бяха избрали да се борят с наднорменото тегло сред младите хора:

Gym Assistant е система в помощ на трениращи и
треньори в спортни центрове и съоръжения. Системата разполага с модули за
контрол на достъпа, поддържане на статистики, клиентски портал и др. Наличен е
счетоводен модул, ориентиран към спортните центрове, който осигурява информация
за предлагани услуги и продукти и дава възможност за отчети. Клиентският портал
осигурява интуитивен и лесен за работа интерфейс, чрез който потребителят може
да избира различни тренировъчни планове и визуално да наблюдава упражненията,
да следи за наличните услуги и продукти в спортния център, както и прогреса на
тренировките. Gym Assistant е разработен с най-модерните инструментални
средства на Microsoft (WPF, MS Sql Server 2008, .Net Framework 4.0).

Отборът DarkFlame, в състав Стефан Василев, Стефан Вътов, Вили Любенова и Петко Карадечев и ментор проф. Огнян Наков беше разработил решение, целящо лесното реализиране на международна колаборация за обмен на култури, методологии и доброволчество, подпомагани от различните обменни програми финансирани от САЩ, ООН, Юнеско, ЕС и др.

Отборът на Митко Николов и Златомир Илиев се съсредоточи върху неутрализирането на вредните влияния на стреса върху човешкия организъм и начинът ни на живот – един все по-сериозен проблем в съвременното общество. Те предлагат това да стане така:

“Brain Relaxer работи с бинурални ритми. Той предизвиква работа в синхрон на двете мозъчни полукълба и по този начин най-добрата и ползотворна почивка. Brain Relaxer е резултат от дълги проучвания и консултации с учени. От два месеца работим съвместно с учени от Невробиологичния институт към БАН за направата на психологически и невробиологични тестове, чрез които ще наблюдаваме въздействието на нашата разработка върху човека.

Използвани технологии: Silverlight, HTML и Azure.”

Кирил Изов, Мартин Кулов и Мартин Дамянов бяха членове на журито и бяха изключително затруднени при избора си на победител, тъй като всички се представиха на много високо ниво. Дългогодишният опит и на тримата в различни аспекти на състезанието допринесе за коректното и безпристрастно оценяване на решенията, което определи и отборът, който ще представи България на световните финали на състезанието в Ню Йорк.

След един изпълнен с емоции ден, бих искала да благодаря още веднъж на всички, които взеха участие във финала. Поздравления на всички отбори за това, което постигнахте – продължавайте да влагате възможно най-доброто от себе си за постигането на целите, които сте си поставили и да правите света по-добър с помощта на технологиите. Успех и на нашите финалисти, за които трудното тепърва предстои!

Comments (1)
  1. Kiril says:

    Поздравления! Много елегантно решение и страхотна идея! Успех Walk2Help.

Comments are closed.

Skip to main content