Разработка за Windows Phone 7 Series


Най-накрая! Сайтът е официален, чакането свърши и всеки може да види, изпробва (в емулатор, засега), разучава и разработва велики приложения за най-новата мобилна платформа!

Мощтта на .NET и Silverlight, пренесена в дланта ви.

Сега вече стана много интересно!

Comments (6)
 1. Stilgar says:

  Vchera cial den se opitvam da razbera dali tozi telefon shte poddurja drug nachin za development osven .NET (Java, Flash, native kod). Predishniat Windows Mobile mojeshe no sega tendenciata e vseki da se zatvaria v negovata si platforma i iPhone si se programira na Objective-C (losers!), a Android na Java (vupreki che ima native API, koeto e dosta osakateno dokolkoto razbiram). Kak tochno stoi Win Phone v tova otnoshenie? Edinstvenoto koeto uspiah da hvana e che niama da ima Flash v browsera “at launch” no rabotiat s Adobe i ochakvat da ima skoro sled launcha

 2. DPE BG says:

  Точно сега публикувах нов материал, касаещ preview-то на книга на Чарлз Пецолд, в която (ще) се описва Windows 7 Phone Series разработката.

  Гледайки набързо какво ще има в книгата си правя извода, че основния начин за разработка ще бъде Silverlight и/или XNA. Low-level (разбирай MFC) едва ли ще бъде за всеки.

  Когато телефонът започне да поддържа флаш, със сигурност ще можеш да си пишеш и на Action Script.

  Няма да изтъквам сега предимствата на .NET пред Objective-C, не че не ми е работа, но точно в коментарите тук не мисля, че е най-подходящото нещо. Факт е обаче, че платформата ще бъде безплатна, а и дори да не беше, факт е че имаме програми, които срещу минимална еднократна такса дават възможност на всеки бизнес да опита да успее с продукти, базирани на нашата платформа.

  Платформата безспорно е важно, но когато мислиш за бизнес, факторите са много.

  Кирилицата, между другото, и тя е важна 🙂

 3. Емил says:

  Когато мислиш за бизнес, единствения проблем е, че България не е от поддържаните страни за да станеш регистриран разработчик, дори и да искаш да публикуваш безплатни приложения :). И както разбирам, изобщо не се знае кога (дали) ще стане.

 4. DPE BG says:

  @Емил: Прав си! В момента България не е сред страните, които са включени в Marketplace. Това обаче не означава, че трябва да се задгърби новото и да чакаме.

  България е в ЕС. И като такава ЩЕ БЪДЕ включена в Marketplace, но засега не мога да ви кажа точната планирана дата. Но България е в списъка за поддръжка и със сигурност ще стане част от Marketplace, да се надяваме много скоро!

  Когато можем, може да сте 100% сигурни, че ще прочетете за това първо тук!

 5. Васил Бошняков says:

  @DPE: "Low-level" и да споменеш MFC е особено показателно.

 6. DPE BG says:

  @Васил: MFC е low-level, защото директно води до native code, който се изпълнява от процесора. Да, включва една библиотека повече, но това не е от значение. Кодът си е машинен език, никакви междинни прекомпилирани езици като CLR.

  Или не разбирам коментарът ти, или той е незнайно от какво провокиран опит за заяждане?

Comments are closed.

Skip to main content