Tar du vara på din terrorist?


För ca en månad sedan var jag på vårt huvudkontor i Redmond på CRM utbildning. Två av föredragshållarna var tidigare Microsoft folk som hoppat av och startat sitt eget företag. Invokesystems heter företaget och har över 50 (!!) st konsulter som bara håller på med Microsoft CRM.


Jason Hunt och Aaron Elder som de heter var med från början av Microsoft CRM:s utveckling vilket gjorde denna utbildning helt unik. Inte nog med att de kunde svara på alla frågor, de kunde dessutom tala om hur de tänkt och varför saker var som de var i systemet.


En av de mest fascinerande historierna de berättade var hur Microsoft CRM användes till något helt annat än vad det ursprungligen var tänkt för på grund av dess flexibilitet. De kallade detta fenom för (x)RM.


Historien de berättade var om hur Homeland Security (ni vet de som frågar om man är terrorist som har med sig bomber in i USA eller om man tänkt göra något olagligt i landet) använde Microsoft CRM för att hålla ordning på terrorister !!!


Det första modifieringen de var tvungna att göra var givetvis att ändra benämingen "Kund" till "Terrorist". Aktiviteter som man normalt använder för att spåra kundhändelser användes istället för att spåra till exempel terrorister som varit på träningsläger eller varit inblandade i ett terrordåd någonstans i världen. 


Träningsläger lade man upp som en egen entitet (med en entitet menar jag något man sparar information runt på samma sätt som till exempel "Kund" eller "Kontakt") så att det gick att ta ut rapporter på till exempel vilka som deltagit, när och vart de genomförts, vilken organisation de tillhörde etc.


Detta är fascinerande ur flera aspekter. För det första, vem kom på att de skulle använda sig av Microsoft CRM för att skapa detta system (!?) och om man nu skall "think outside the box" tänk vilka möjlighet det finns !!! Kan man spåra terrorister i detta system måste det finnas massor av andra möjligheter som ingen ens tänkt på.


Terrorist Relationship Management - (T)RM


- David Orlander


Skip to main content