BizTalk Server 2016 Feature Pack 1 is live


fp1header

Enterprise integration is rapidly evolving, and we are pleased to announce the general availability of BizTalk Server 2016 Feature Pack 1. This release extends functionality in key areas such as Deployment, Analytics, and Runtime.

BizTalk Server 2016 Feature Pack 1 is available for Software Assurance customers running the BizTalk Server 2016 Developer and Enterprise editions or are running BizTalk Server in Azure under an Enterprise Agreement. Feature Pack 1 is production ready and provides only non-breaking features.

Deployment:

  • Deploy with VSTS – Enable Continuous Integration to automatically deploy and update applications using Visual Studio Team Services (VSTS)
  • New management APIs – Manage your environment remotely using the new REST APIs with full Swagger support

Analytics:

  • Application Insights – Tap into the power of Azure for tracking valuable application performance and to better understand your workflow
  • Leverage operational data – View operational data from anywhere and with any device using Power BI

Runtime:

  • Support for Always Encrypted – Use the WCF-SQL adapter to connect to SQL Server secure Always Encrypted columns
  • Advanced Scheduling - Set up advanced schedules using the new capabilities with Feature Pack 1

Feature Pack 1 builds on the investments we made to release BizTalk Server 2016 last December.

We encourage you to actively engage with us and propose new features through our BizTalk User Voice page
For more information select the feature you want to know more about below or go straight to our launch page and download the latest Feature Pack for BizTalk Server 2016

Our great Partner BizTalk360 has also written about this and the difference between a CU and a Feature Pack. Take a look here.


Comments (3)

  1. svangeti says:

    I installed FP1 on Integration server and Admin console broke and the error it is throwing is;
    Could not load file or assembly 'Microsoft.BizTalk.Analytics.Common, Version=3.0.1.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31bf3856ad364e35' or one of its dependencies. The system cannot find the file specified.
    (Microsoft.BizTalk.ExplorerOM);

    I noticed that it's not installing lot of these assemblies to GAC and not sure why. Anybody has any clue

    I uninstalled the FP1 and it's back to normal again.

    1. BizTalk Team says:

      Try to download the MSI again (it seems like the one you got was corrupt) and install it again, if you still encounter the problem send our PM an email tonordah@microsoft.com

      1. svangeti says:

        Thanks it worked.

Skip to main content