Silverlight 3 – Optimalt för ISV:er


För en liten stund sedan så annonserades Silverlight 3 på MIX09-konferensen borta i staterna och därmed så är ytterligare en milstolpe avklarad när det gäller att göra det enklare för produktbolag att bygga rika webbapplikationer som även kan köras i offline-läge, mer om detta nedan.

Även om vi idag har många svenska produktbolag som bygger applikationer på Silverlight 2 så kommer det med version 3 funktionalitet som ytterligare gör utvecklingen snabbare och effektivare. Vi har idag haft en handfull svenska företag som varit med i ett early-adopter-program och med dagens annonsering finns den nu alltså även tillgänglig för dig att utveckla mot.

Bland nyheterna finns:

 • Nya kontroller
  • DockPanel
  • WrapPanel
  • Label
  • ViewBox
  • AutoCompleteBox
  • DataGrid
  • TreeView
  • Expander
  • HeaderedItemsControl
  • HeaderedContentControl
  • Chart
 • Perspective 3D
  • Nu enkelt att göra projiceringar i plan för att skapa en känsla av djup.
 • Pixel shaders
  • Skapa skuggor och “suddiga” (blur) effekter
 • Hårdvarurendering
  • Nyttjar grafikkortet istället för vanliga processorn
 • Element-till-element-binding
  • Låt värden i en kontroll styra värdet i en annan
 • Validering
  • Kontroller av att vissa värden är ifyllda innan man kan utföra en åtgärd (Spara exempelvis) – jfr valideringskontroller i ASP.NET.
 • .NET RIA Services
  • I en flerskiktad lösning är ett problem att hantera validering av data på flera ställen. Man vill göra kontroller på klientsidan för att slippa gå tillbaks mot serversidan och även kunna ge användaren snabb återkoppling. Samtidigt måste man validera allt data på serversidan för man vet inte hur data ser ut som skickas in mot de exponerade webbtjänsterna. Med .NET RIA Services (tidigare Alexandria) får vi en teknik som förenklar detta till att beskriva validering och kontroll på ett ställe men använda det på flera.
 • Save-As
  • Nu kan man inte bara öppna lokala filer utan även spara ner filer lokalt. Detta i kombination med exempelvis det nya Office-formatet (OpenXML) så kan man generera filer lokalt och spara ner dem för efterbehandling- jfr exportfunktionen till Excel i en traditionell skrivbordsapplikation.
 • WCF med binärtrafik
  • Nu kan kommunikation med serversidan ske binärt, dvs binär XML vilket ger mindre dataöverföring och bättre prestanda pga mindre serialisering/deseralisering.
 • Out-of-browser
  • Möjligheten att spara ner en Silverlight-applikation lokalt och köra den utan att vara uppkopplad. Kräver ingen extra plug-in, fungerar med standardversionen både på Windows och Mac. All exekvering sker i sandlådan av en webbläsare vilket inte äventyrar säkerheten. Man kan också konfigurerar auto-update, dvs finns en ny version på servern laddas denna ner – jfr ClickOnce för feta klienter. Slutligen går det att skapa genvägar på skrivbordet eller lägga till applikationen i Start-menyn.
 • Teman
  • Enkelt att byta form och färg på applikationen när den körs. Öppnar för att skräddarsy utseende baserat på vilken kund som kör.

Detta var ett axplock av vad nyheterna i Silverlight 3 är, läs mer och ladda ner på:

http://www.silverlight.net

Comments (1)
 1. Tommie says:

  Låter grymt intressant.

  Kommer vi få Command’s som i WPF i Silverlight 3 också?

Comments are closed.

Skip to main content