Återanvänd VBA-kod i Office 2007


Sitter du som utvecklare på ett företag idag som använder någon version av Office så är det väldigt sannolikt att det finns Word- eller Excel-dokument som innehåller någon form av VBA-kod.

Frågan som jag fått från ett par personer är, hur kan vi få ta del av allt det nya i Office 2007 utan att behöva skriva om allt från början?

Frågan är relevant, speciellt om man tittar på bank/finans-sektorn där jag tidigare jobbade och Excel med VBA-kod är väldigt utbrett.

Inom Microsoft så har vi också ställts inför denna fråga och som tur är så har vår interna IT-avdelning skrivit ett dokument som beskriver hur de migrerade ett av våra interna dokument från Excel 2003 till Excel 2007.

Förutom lite "best practices" så tycker jag att den viktigaste delen är hur man får ett generellt sätt att anropa VBA-kod från C#/VB.NET.

Custom Task Panes, Ribbon UI, and Reusing VBA Code in the 2007 Office System

Comments (2)
 1. Bäste Andre!

  Vet inte om du läst och förstått dokumentet du referar till, jag har i alla fall försökt. Det ger definitivt inte svar på den berättigade frågan som jag tror många gammeldags VBA-hackare ställer sig. Redan på sidan 3 fanns det sex nivåer av {{{{{{.

  Du måste förstå att man tröttnar….

  Som jag förstått det kommer ju min befintliga VBA-kod förtsättningsvis i de flesta fall att fortsätta fungera, även om den är ‘unmanaged’. Och de är nog tur det!

 2. Läste en annan som jag tycker mycket bättre artikel för oss gamla och förtappade:

  http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/aa830702.aspx

  Även om argumenten för att lära nytt blev lite tunna på slutet… (killen har ju gjort det här som ett betalt uppdrag åt MS, han jobbar på http://www.appdev.com/ där många försörjer sig på att skriva och sälja böcker om allt det nya…)

  Jag gillade speciellt ‘take some time to learn’ och funderade på vem som betaler mig då…

  Conclusion

  Using Visual Studio 2005 Tools for Office Second Edition to create add-ins for Office applications is easier than using previous versions of Visual Studio. If you have written add-ins in VBA or Visual Basic 6, now is the time to take a close look at migrating some or all of them to managed code, by using Visual Studio 2005 Tools for Office Second Edition. Not only will you get the benefits of Visual Studio and the .NET Framework, but you will be able to create a richer user interface, particularly if you are also moving to the 2007 Microsoft Office system. It will take some time to learn about Windows Forms controls and new coding techniques that use the .NET Framework, but the development environment, Windows Forms control palette, and ability to program the task pane make the time you spend learning worthwhile.

  About the Author

  Jan Fransen is a writer, trainer, and consultant who specializes in Microsoft products. As a writer, Jan has developed training courseware for AppDev, contributed to books on Microsoft Office, written white papers for publication on MSDN, and created samples designed to help developers get up to speed quickly on new Microsoft products and features.

Comments are closed.

Skip to main content