Känner du dig uppdaterad?


I mitt jobb så träffar jag (hyfsat) mycket människor med olika roller, det är allt från VD:ar, konsultchefer, programägare till rena utvecklare. Vad som mer och mer framkommer är att många är oroliga för kompetensuppdateringen på kollegor i form av IT-arkitekter och utvecklare.

"Varför då?" - kan man fråga sig. Jo, i IT-Sverige så är det högtryck just nu, alla har fullt upp med att bygga färdigt sina applikationer, lägga till funktionalitet, integrera med andra system osv.

Parallellt med denna utveckling så rusar teknikutveckligen framåt och denna har en tendens att öka hastigheten än mer. Inte minst vi på Microsoft har de senaste åren varit "duktiga" på att släppa nya produkter och tekniker med täta intervall, speciellt för dig som utvecklare och IT-arkitekt.

Saken är ju den att många av utmaningarna och problemen man har i många fall skulle kunna lösas enklare och snabbare genom att använda ny teknik istället för att ligga kvar i det "gamla".

"Det är väl bara att gå en kurs..." - tänker några av er som läser nu. Javisst, egentligen är det ju så enkelt, men om man inte har tid att gå en kurs, och får man "loss en vecka", vilken kurs ska man välja?

I första stycket skrev jag medvetet kompetensuppdatering då det faktiskt är det som man oroas över. Är våra IT-arkitekter och utvecklare uppdaterade på vad som finns där ute att tillgå? Man behöver alltså inte nödvändigtvis behärska en produkt eller teknik fullt ut, men man ska veta "hur man trollar med den".

Så, var vill jag komma med detta inlägg? Jo, som en liten "tjänst" till dig som IT-arktiekt och utvecklare tänkte jag "stjäla" upp till en timme av din tid om du vill. Jag kommer varje vecka att ge dig en möjlighet att uppdatera dig genom att läsa ett blogginlägg, en artikel, se en film eller något liknande som jag tycker att "alla" utvecklare och IT-arkitekter bör hålla koll på. Jag ska försöka specificera vilken tidsåtgång varje "veckouppgift" tar.

Om du hänger med på detta så kommer du dels hålla dig uppdaterad (och kan glänsa :-)) och dels ha lättare att välja kurs (ämne/inriktning) när tillfälle ges för din kompetensutveckling.

Nu ska jag bara komma på ett bra kategorinamn för dessa postningar - förslag mottages tacksamt!


Comments (5)

 1. Jag tycker din idé är toppen! Läser själv hemskt mycket bloggar, så jag hoppas kunna ge en timma till din blogger!

  Förslag: kompetensutveckling, eller varför inte kompetensuppdateringen?

  Hälsningar,

  Magnus Flisberg

 2. Mkt intressant ämne..för en individ att få ut mest av sin kompetensutveckling är det givetvis oxå viktigt att känna till företagets övergripande kompetensmål..

  Glöm inte att utbildningen i sig är inget mål, den förbättrade förmågan är vårat mål. Det är inte bara att gå en kurs om man inte samtidigt vet varför man ska gå just den kursen.

  Översätter vi till idrottsvärlden har vi mkt att lära i vår bransch..Fotbollslaget har säkerligen en övergripande målsättning över hur säsongen ska te sig.. Givetvis utgår man ifrån vilket nuläge de enskilda spelarna har men de aktiviteter man sedan genomför (läs träning) är givetvis specifikt upplagt för uppgiften. Eller hur skulle det se ut om alla enskilda fotbollspelare tränade på de saker de kände för.. några drar o tränar gymnastik, några andra pingis.. några orientering osv..

  Ibland blir ngt väldigt enkelt om man kåserar lite och översätter till ett område alla mer eller mindre förstår.

  Ovanstående stämmer ju inte om ensam e stark såklart och konsulten jobbar ensam och inte i ett företag/verksamhet men då måste du linjera aktiviteterna likväl efter din förmåga i riktning mot dina mål.

  Låter det vettigt.. i så fall hjälper jag oxå gärna till med det lilla jag lärt mig av denna bransch.

 3. Du har helt rätt Richard, det är därför som jag vill kalla det för uppdatering och inget annat.

  Man skulle kunna jämföra det med sidan 2 i SvD, där finner man en summering av hela tidningen på en sida. En summering av de viktigaste artiklarna i tidningen.

  Precis så skulle jag vilja se denna kategori av postningar, dvs en överblick av det som varje utvecklare och IT-arkitekt borde ha koll på (enligt mig), oavsett om de sitter i en linjeorganisation eller på ett konsultbolag.

  När det sedan kommer till utbildning, då får exempelvis ni ta över och leverera det som är i linje med det behov som finns där man jobbar… 🙂

 4. Det här låter väldigt intressant André. Vi kanske kan hjälpas åt med denna beskrivning? Det jag ser framför mig skulle kunna vara, du beskriver hur du tycker det allmänna "smörgåsbordet" av vad man bör känna till, och sedan kan vi på samma sätt göra en koppling till en resa/karriärväg/utvecklingsspår för en individ.

  Det vi då givetvis försöker beskriva är hur individen ska förhålla sin egen startposition i förhållande till aktiviteter/smörgåsbord och hur man enligt ngn form av "Best Practise" bör välja sin utveckling.

  Det sista och det lättaste är givetvis sedan efter ovanstående att du kan vara tryggare i att den kursen du går har ett klart syfte.. En resa med en utgångspunkt, resrutt och destination har normalt sett större chans att lyckas. Ovanstående är ngt som ("läs" personlig reflektion) utbildningsföretagen (inkl. där jag själv sliter om dagarna) inte gjorde bra förr i tiden.

  Kompetensutveckling är mkt mer avancerat än bara whiteboards, datorer, lärare, kursschema men samtidigt bygger ramverket på sunt förnuft.. låt oss driva frågan, inte minst för dagens utvecklare och arkitekter. Let´s go beyond Xtreme  let´s go Agile…

Skip to main content